Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Голів місцевих державних адміністрацій призначатимуть по-новому

Сьогодні, 9 листопада, Верховна Рада прийняла закон №7126 про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби. Документом, який підтримали 234 нардепи, передбачені зміни в процедуру призначення керівників центральних органів виконавчої влади, що не входять до складу Кабінету міністрів, та голів місцевих державних адміністрацій і їх заступників, передає кореспондент Укрінформу.

Відповідно до чинної редакції закону "Про центральні органи виконавчої влади", керівники центральних органів виконавчої влади призначаються на посаду та звільняються з посади Кабінетом міністрів за пропозицією Комісії з питань вищого корпусу державної служби після конкурсного відбору.

Парламент встановив, що міністр вноситиме пропозиції Прем'єр-міністрові стосовно кандидатури на посаду керівника центрального органу виконавчої влади і за пропозицією його керівника – стосовно кандидатур на посади його заступників, якщо інше не передбачено законом.

До системи центральних органів виконавчої влади віднесено, зокрема, держслужби, держагентства, інші центральні державні органи виконавчої влади.

Рада також змінила процедуру призначення голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, встановивши, що на них не розповсюджується дія закону про держслужбу.

Чинним законом "Про державну службу" посади голів місцевих державних адміністрацій віднесено до посад державної служби категорії "А", а пропозиції щодо кандидатів на посади голів місцевих державних адміністрацій Кабінету міністрів вносить Комісія з питань вищого корпусу державної служби за результатами конкурсного відбору в порядку, визначеному зазначеним законом. Комісія також погоджує звільнення відповідних посадовців та здійснює дисциплінарні провадження щодо відповідної категорії державних службовців.

Крім того, парламент встановив, що обов’язки керівника державної служби в місцевих державних адміністраціях буде здійснювати керівник апарату місцевої державної адміністрації.

Як повідомлялось, відповідно до статті 118 Конституції України, голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету міністрів України. Голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед Президентом України і Кабінетом міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

ukrinform.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ