Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Голова ОДА зобов’язаний пояснити походження 4,5 млн «домашньої» готівки

"Сьогодні соціальні мережі та сайти «вибухнули» інформацією про статки родини голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Сиинютки. Аналіз е-декларації намісника Президента на Львівщині багатьох шокував: звідки у скромного чиновника мільйони, та ще й готівкою?!", - про це пише "Сьогодні соціальні мережі та сайти «вибухнули» інформацією про статки родини голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Сиинютки. Аналіз е-декларації намісника Президента на Львівщині багатьох шокував: звідки у скромного чиновника мільйони, та ще й готівкою?!", - про це пише leopolis.news.

"Зокрема, у повідомленні сказано: "2013 року Олег Синютка задекларував 64 934 гривні сукупного доходу, а його дружина 56 890 грн (99,9% цієї суми – це проценти). Тоді на банківських рахунках у дружини Олега Михайловича було 469 025 гривень. 2014 року пан Синютка заробив удвічі більше – він задекларував 165,15 тис. грн. Дружина заробила 97 593 гривні (4,5 тис. грн за викладацьку роботу, решта – відсотки від банківських вкладів). На посаді голови ОДА Олег Синютка мав менші заробітки, ніж у Львівській міській раді: за 2015 рік він задекларував 110 609 грн. Торік дружина Олега Михайловича заробила більше від чоловіка – 143 226 гривень (з чого 114,8 тис. – це проценти). Її рахунки в банках зросли до 590,4 тис. грн. І, до речі, на обслуговування свого майна родина Синютків також витрачала щороку немалі суми. Наприклад, минулого року на це пішло 45,6 тис. грн.

Якщо аналізувати декларації Олега Синютки, які, до речі, розміщено на сайті ОДА, то виходить, що родина керівника області взагалі-то страшенно бідує. От візьмімо 2013 рік, коли Синютки заробили сукупно 121 824 гривні. Але це брутто. Після відрахування податків у них залишилося десь 97 тисяч гривень на руки. З них на утримання квартири й іншого майна пішло, згідно з декларацією, 40 663 гривні. Залишається на життя якихось 57 тисяч у рік. Виходить, що родина з 4 осіб, яка, до речі, щороку подорожує за кордон, жила на       4750 гривень у місяць?! Молодці, бо більшості українським сім’ям так не вдається.

2014 рік узагалі був для сім’ї голови ОДА «катастрофічним». Сукупний дохід його родини становив 262 743 гривні, що після відрахувань дає десь 210 тисяч на рік. З тих грошей, імовірно, було поповнено на 104 тисячі 379 гривень і банківські рахунки дружини. Й, окрім того, заплачено 45,3 тис. грн на утримання майна та 19 285 гривень внесено у статутний фонд підприємства. На все залишається 41 тисяча гривень на життя на рік, тобто 3416 гривень на місяць! Жах якийсь!

2015 рік виявився кризовим не лише для більшості українців, а й для родини керівника області. Із зароблених 253,8 тис. гривень їм удалося поповнити банківські рахунки дружини лише на 17 048 гривень, заплатити 45,6 тис. на утримання майна та внести 12 285 гривень до статутного фонду. Зате на життя залишилося цього року більше, близько 128 тисяч гривень. Та це й зрозуміло: ціни виросли удвічі й утримувати родину на 10 700 гривень у місяць дуже складно.

Але повернімося до головного. Голова Львівської обласної державної адміністрації у своїй е-декларації зазначив наявність різної валюти на загальну суму близько 4,5 мільйона гривень. Виникає просте й логічне запитання: звідки такі гроші?!

Відповідно до ст. 20 Конвенції ООН проти корупції, визнають «злочином умисне незаконне збагачення, тобто значне збільшення активів державної посадової особи, яке перевищує її законні доходи і які вона не може раціонально обґрунтувати». Ця Конвенція діє в Україні з 1 січня 2010 року і має силу закону. Тому проситься пояснення походження 4,5 млн готівкових коштів, які голова Львівської ОДА подав у своїй е-декларації.

Розумію, що про цю Конвенції ООН і в НАБУ можуть не знати. Але незнання закону не звільняє від відповідальності за його порушення. Тим паче, коли ми говоримо про європейські цінності та морально-етичні засади урядування. Отож чекаємо на пояснення та логічно-раціональне обґрунтування від пана Синютки про походження тих готівкових гривень, доларів США, євро, польських злотих та угорських форинтів. І нехай допоможе йому Бог!", - написав Leopolis.news.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ