Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал  |  Надзвичайні події

Головного лікаря психікарні на Сумщині підозрюють у катуванні пацієнтів

Головного лікаря психіатричної лікарні № 2 в Охтирському районі, що на Сумщині, прокуратура області обґрунтовано підозрює в залишенні у небезпеці та катуванні пацієнтів. Тепер жінці загрожує до 8 років ув'язнення, повідомляє прес-служба прокуратури області.

"За ініціативи прокуратури  в рамках кримінального провадження проведено ексгумацію семи трупів пацієнтів Обласної спеціалізованої психіатричної лікарні № 2, які померли в грудні 2016 року. Згідно з історіями хвороб вказаних осіб та долучених до них актів патологоанатомічного дослідження п’ять пацієнтів померло від серцево-судинної недостатності, один від набряку головного мозку, іще один від інтоксикації.

Однак, згідно з офіційними результатами проведеної ексгумації та висновками судово-медичних експертиз встановлено, що патологоанатомічне дослідження трупів взагалі не проводилось, складені документи підроблені, причиною смерті п’яти пацієнтів є гостра гнійна пневмонія, зумовлена тривалим перебуванням у приміщенні з пониженою температурою.

Прокуратура Сумської області

Окрім того, проведено також ексгумацію тіла 28-річної дівчини, яка померла ще в лютому 2016 року, відповідно до свідоцтва про смерть від інтоксикації. Встановлено, що патологоанатомічне дослідження спеціалістом проведене поверхово, на трупі виявлені тілесні ушкодження у вигляді перелому всіх ребер з обох сторін та черепно-мозкової травми з крововиливом всередину. Зазначені тілесні ушкодження утворились за декілька днів до смерті та перебувають у причинному зв’язку зі смертю", - йдеться у повідомленні прокуратури.

З показів свідків та журналів обліку температури, з листопада 2016 року по січень 2017 року у відділеннях лікарні, де перебували померлі пацієнти, температура була неприпустимо низькою (від 10 до 18 градусів при встановленій нормі – 20 градусів за шкалою Цельсія), проте головний лікар не вживала будь-яких дієвих заходів щодо вирішення даної ситуації. Загалом, у зазначений період на лікуванні в закладі перебувало 415 пацієнтів, які потерпали від незадовільних умов, зокрема низької температури, внаслідок чого п’ять з них померли.

Прокуратура Сумської області

Відтак, вчора, 1 березня, головному лікарю Комунального закладу «Обласна спеціалізована психіатрична лікарня № 2» вручено повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 127 (катування, тобто умисне заподіяння фізичного чи морального страждання шляхом мучення з метою дискримінації) та ч. 3 ст. 135 (залишення в небезпеці, що спричинило смерть) КК України. 

Відповідно до зібраних доказів вирішується питання щодо повідомлення про підозру ще кільком особам, які сприяли або причетні до вказаних протиправних дій.

Досудове розслідування триває.

Як пише видання, UA:СУМИЛілія Неофітна зараз знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання, її адвокат від коментаря відмовився посилаючись на порушення адвокатської етики. Прокуратура проситиме для неї запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Жінці загрожує до 8 років позбавлення волі.

24 лютого, Лілію Неофітну рішенням депутатів облради звільнили з посади. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ