Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Головний архітектор Львова розповів про спорткомплекс на Сихові

У Львові тривав Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію спортивного комплексу в житловому масиві «Сихів». Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Замовником конкурсу було управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради. У п’ятницю відбулось засідання журі, де визначили переможця конкурсу - ТАМ «Кудін». Міський голова Львова зазначив, що у міському бюджеті 2018-2019 років потрібно передбачити кошти для початку будівельних робіт по цьому проекту.

«У нас є проект-переможець по спорткомплексу на Сихові, який ініціювали депутати. Були виділені кошти і попередньо була знайдена ділянка, яка ще раніше передбачалася для спортивного комплексу. Я радий, що вона зберегла свою функцію. Ділянка є на території між ТЦ «ВАМ», ТЦ «Інтерсіті» і парком Івана-Павла ІІ.

Якщо говорити про функціонал проекту, то сама функція з’явилася з рішення, що це вузька ділянка й іншого виходу, ніж планувати зали у 2 рівні, фактично, не було. Архітектори-переможці вирішили зробити дах функціональним, а саме використати його як спуск для занять гірськолижним спортом. Так як у нас снігу не завжди є багато, то в межах проекту пропонується штучне покриття, яке можна буде використовувати навіть влітку.

Загальна площа комплексу складає 14,6 тис кв.м. Площа спортзалів – 9 тис. кв. м. Ми у завданні не ставили акцент на тому, щоб там проводились змагання, бо розуміли, що це вимагатиме певних додаткових приміщень. Архітектор Віктор Кудін, автор проекту, врахував елементи роздягалок, мотель для спортсменів і те, що не було передбачено, але автор передбачив – це розсувні трибуни, які можна складати і розширювати у зал для тренувань. Кожен зал має можливість вмістити до 500 осіб на трибунах, що є достатньо для того, щоб там проводити змагання. Зали передбачені, як трансформовані, адже поля можуть змінюватись у корти і навпаки. У найнижчій частині комплексу буде розміщений басейн для можливості тренувань команд по водному поло.

Кожен блок індивідуально живиться, якщо він не використовується у певний момент, то опалення може бути виключене, що дозволить зменшити витрати.  Система опалення орієнтована на стильові панелі, які гріють лише ті приміщення, де є люди, щоб теж допомагає заощаджувати. Також у цьому комплексі є рішення – повітряний тепловий насос.

Фактично, це буде найбільший в Україні комплекс, який має настільки міцну та багату за функціями структуру», - зазначив начальник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський.

«По умовах конкурсу переможець розробляє проект, але дуже важливо розуміти, які потрібні мережі, яка потужність, щоб ми сьогодні в цій частині вже почали працювати. Нам потрібно передбачити кошти у бюджеті 2018-2019 року. Якщо ми наступного року закладемо фундамент, то це буде дуже добре. Я думаю, що приблизно 10 млн гривень нам треба передбачити на цей комплекс у бюджеті наступного року, щоб ми могли оплатити першу частину будівельних робіт.

У нас вміють будувати, але забувають, що це все потім потрібно експлуатувати. Я б хотів, щоб ми від сьогодні продумали механіку вибору керівника цього комплексу, який матиме якісну команду людей і братиме участь у процесі будівництва. Адже цей комплекс має працювати і має бути економічно збалансований. Збудувати – це не найголовніше, потрібно продумати саму механіку, економіку, менеджмент, а це дуже складні питання. Коли будують будь-які об’єкти, то має бути освічений керівник, щоб ми могли використовувати досвід світу.

Я думаю, що нам потрібно створити робочу групу, долучити колег з інженерного блоку, з управління молоді та спорту, щоб продумати всі питання.  Але головне – це кадри. Я хочу чітко розуміти і знати тих, хто буде керувати цим комплексом. Якщо буде така людина, то цей комплекс буде збудовано вчасно і якісно функціонуватиме. Я хочу, щоб ми були максимально інноваційними і використовували найсучасніші технології, коли будуємо такий об’єкт за кошти з міського бюджету», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ