Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Греко-католицькі священики закликають не поширювати неправдиві факти про операцію „Вісла”

Митрополит Перемишльсько-Варшавський Іван (Мартиняк) та єпарх Вроцлавсько-Гданський Володимир (Ющак) оприлюднили восьмого листопада заяву, в якій критикують нещодавнє послання Митрополита Володимира (Сабодана), адресоване Предстоятелю Польської Автокефальної Православної Церкви Митрополитові Варшавському і всієї Польщі Саві (Грицуняку). Про це повідомляє РІСУ.
Це звернення виголосив представник УПЦ (МП) єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим (Горенко) під час організованих ПАПЦ заходів з відзначення 60-х роковин операції «Вісла», що відбулися 28 жовтня у місті Б'яла-Подляска.
Цитуючи Звернення Митрополита Володимира, а саме: «понад 150 тисяч православних українців було виселено зі своїх рідних теренів. Тисячі мешканців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя були депортовані, перевезені, розпорошені чужими землями, тільки тому, що вони були православними українцями», владики УГКЦ закидають йому недостатнє знання або невизнання історичних фактів, оскільки з цих 150 тисяч українців понад 70 відсотків становили греко-католики, і лише решту – православні та римо-католики зі змішаних сімей
Окрім того, на думку владик, Митрополит Володимир не має рації, твердячи, що депортацію 1947 року було застосовано до людей лише й винятково з причини їх конфесійної приналежності, тобто за те, що були православними. Натомість, за їх словами, «очевидним є, що акція «Вісла» мала за мету виселення українського населення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини і Підляшшя, незалежно від віровизнання. Єдина «провина» депортованих під час акції «Вісла» полягала в тому, що вони були українцями, а не в тому, що були православними чи греко-католиками. Частково це підтверджує й те, що православні з Білосточчини (переважно білоруси. – РІСУ) після другої світової війни зі своїх земель виселені не були».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ