Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

"Гроші за пацієнтом" – Уляна Супрун розповіла про зміни у системі охорони здоров'я

Вчора, 19 листопада, у Львові в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про зміни у галузі медицини та про те, як реформа зможе відкрити людям вільний доступ до якісних медичних послуг, повідоммила прес-служба Львівської ОДА.

На зустрічі із в.о. міністра охорони здоров’я були присутні голова Львівської ОДА Олег Синютка, перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, а також  лікарі, студенти-медики та викладачі.

Так, у своєму виступі Уляна Супрун визначила головні пріоритети реформування медичної галузі. Це, зокрема, розвиток сфери громадського здоров’я, якісне надання медичної допомоги, доступність ліків, зміна фінансування системи охорони здоров’я, а також вдосконалення системи екстреної медичної допомоги.

"Ми  хочемо впровадити в Україні принцип “гроші йдуть за пацієнтом” – тобто фінансувати надання послуги, а не медичні заклади. Таким чином, пацієнт зможе обрати лікаря, укласти з ним договір та отримати послуги, незалежно від місця прописки. Також більше уваги слід приділяти громадському здоров’ю – це профілактика замість лікування. Зараз держава не займається профілактикою захворювань, люди хворіють, і нам лишається тільки їх лікувати", - зауважила Уляна Супрун.

В.о. міністра також зазначила, що спершу слід реформувати первинну ланку медичної допомоги, лише згодом – вторинну. А ще, на думку Уляни Супрун, необхідно підняти рівень кваліфікації фахівців, перейти до національної системи медичного страхування та впроваджувати децентралізацію, аби регіони могли самостійно приймати фінансові рішення.

"Ми також плануємо покращити систему екстреної медичної допомоги – запровадити курси надання першої допомоги для поліцейських і пожежників. Це люди, які першими опиняються на місці подій, де хтось постраждав і від того, чи зможуть вони швидко надати першу допомогу часто залежить людське життя. Також плануємо попрацювати з екіпажами швидких та карет екстреної допомоги, аби підвищити їх кваліфікацію та рівень знань", - розповіла Уляна Супрун.

Окрім того, за словами в.о. міністра, незабаром у регіонах з’являться кол-центри, куди могли б дзвонити люди і консультуватися з лікарями замість того, аби одразу викликати швидку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ