Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт  |  Війна з Росією

Гросмейстери Романишин та Іванчук допоможуть дітям, чиї батьки загинули в АТО

24 листопада у Львові відбудеться п’ятий благодійний сеанс одночасної гри з Олегом Романишиним і Василем Іваничуком. Гроші від цієї гри будуть скеровані для допомоги сорока дітям, батьки яких загинули в АТО.

Про це сьогодні, 22 листопада, під час прес-конференції на тему:“Свято шахів” - благодійний сеанс одночасної гри з гросмейстерами Олегом Романишиним і Василем Іванчуком”, яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив член Ротарі клубу “Львів”, організатор заходу Богдан Демчина.

За його словами, очікується, що участь у сеансі візьмуть 28 осіб.

- Участь у сеансі – платна. Внесок для дорослих – 500 гривень, для дітей – 250. Для того, щоб зареєструватися, треба прийти на 18.00 у четвер, 24 листопада, за адресою вулиця Джерельна, 18, ресторан «Княжий дім». З 18.30 розпочнеться гра, - каже організатор заходу Богдан Демчина.

Він також зазначив, що в сеансі з гросмейстерами вже за традицією братиме участь команда незрячих шахістів. Цю можливість надають їм ротарійці.

- Учасники сеансу зможуть вибирати суперника-гросмейстера. Але не колір фігур: комусь вже потрапить грати білими, а комусь – чорними, - каже Богдан Демчина.

Для тих, хто побоюється, що йому не вистачить місця, організатор порадив попередньо зателефонувати за номером - 050 417 18 04.

Міжнародний гросмейстер Олег Романишин згадав, як п’ять років тому познайомився зі львівськими ротарійцями, зокрема, Любою Демчиною та Ігорем Савчикевичем.

- Спочатку була думка про проведення якогось шахового турніру в рамках Ротарі клубу. А пізніше виникла ідея провести доброчинний сеанс одночасової гри. І мене спитали, чи я готовий допомогти в цьому. А я в житті керуюся одним: якщо можна зробити добро, то його треба зробити, -  пояснює свою згоду міжнародний гросмейстер Олег Романишин.

Гросмейстер долучився не тільки тим, що дав можливість всім, хто бажає, зіграти, але й давав організаторам поради й допоміг забезпечити відповідну кількість шахових комплектів жля сеансу.

- Ротарійці не мають своїх шахових комплектів, адже це не шаховий клуб. Тому щорічно нам шахи позичає шаховий клуб «Дебют». Ми вже домовилися про це,  - зауважив Олег Романишин.

Гросмейстер згадує, що у 2012 році перший сеанс грав він сам проти 28 учасників. Оскільки це тривало дуже довго, то вирішили, що в наступні рази запрошувати ще когось із відомих шахістів.- У наступному сеансі брали участь Марта Літинська, ісландець Маргейр Петурсон, Назар Фірман. А цього року – Василь Іванчук. Мене ж запрошують щороку, - розповідає Олег Романишин.

Гросмейстер закликає шахістів не побоюватися і приходити з ним грати.
- Я, здається, ще ні разу не програв. А нічиїх було достатньо. Але минулого разу у партії з незрячим шахістом у мене була ситуація, коли я мав програти. Але він мені наполегливо пропонував нічию. І я не міг відмовитися, - згадує гросмейстер.

Президент “Ротарі клубу “Львів” Віктор Винник зізнався, що коли пропонував своїм друзям сісти за одну шахову дошку з міжнародним гросмейстером, то вони спочатку лякалися. Адже їм і так було б зрозуміло, що програють. Проте, коли чули куди підуть кошти, то відразу погоджувалися взяти участь у грі.

Член Ротарі кдубу “Львів” Ігор Савчикевич розповів, що цього року львівські ротарійці започаткували створення фонду допомоги дітям, чиї батьки загинули в АТО.

- Одна з акцій була проведена минулого місяця. Ми зібрали кошти в Польщі та Німеччині. І ці кошти пішли в цей фонд. Кошти з цього фонду ми віддамо для поїздок дітей для реабілітації та відпочинку за межі України. Ми склали список майже сорока дітей зі Львова, Львівщини, Волині, Вінниці, Полтави, Харкова та Києва, - каже Ігор Савчикевич.

Довідка

Василь Іванчук. Віце-чемпіон світу за версією ФІДЕ 2002 року. Чемпіон Європи 2004 року. Чемпіон світу з бліцу 2007 року. Триразовий переможець супертурніру в Лінаресі. Чотириразовий переможець шахових олімпіад 1988 та 1990 років у складі збірної СРСР, 2004 та 2010 років - у складі збірної України. Рейтинг на жовтень 2016 року: класичні шахи - 2722 (31 місце у світі, 2 - в Україні).

Олег Романишин. Переможець командного чемпіонату світу 2001 року у складі збірної України. Рейтинг на січень 2016 року - 2460 (1160 місце у світі, 69 - в Україні). У 1978 році з рейтингом 2610 очок посідав 11 місце серед усіх шахістів світу.

«Свято шахів» відбудеться у четвер, 24 листопада, о 18.00 за адресою: м.Львів, вул. Джерельна 18, ресторан «Княжий дім». Захід - благодійний. Зібрані кошти скерують на допомогу дітям, батьки яких загинули в АТО. Організатор «Свята шахів» - “Ротарі клуб «Львів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ