Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Гройсман не виключає введення надзвичайного стану в енергетиці

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман перш за все керується інтересами українських громадян та розвитку економіки, а не питанням політики. На цьому він наголосив під час спілкування із журналістами після переговорів із Прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом, відповідаючи на питання щодо постачання вугілля на Донбасі. Про це повідомив Урядовий портал.

"Якщо втрачається вугілля, зупиняються блоки, які працюють на вугіллі, це означає, що 30% енергетики країни просто зупиняється. Я хочу поставити питання про Київ, Харків. Я не розумію, чому хтось хоче довести до того, щоби помешкання залишилися без опалення. Це просто неприпустимо. Якщо хтось з тих, хто блокує, знає, чим замінити вугілля, будь ласка, прийдіть скажіть", - підкреслив Володимир Гройсман.

"Я тут дивлюся по-господарськи. Я в політики не збираюся. Мене цікавить тепло і світло. Крапка", - наголосив він.

Володимир Гройсман навів приклад нещодавніх подій в Авдіївці, де військові, нацгвардія, рятувальники, волонтери та мешканці захищали під обстрілами 25-тисячне місто, яке через зупинку Коксохімічного заводу залишилося без тепло- та енергопостачання.

"Захистили, відновили роботу підприємства. Сьогодні що, через блокаду його треба зупинити?" – зауважив він.

Глава Уряду зазначив, що у понеділок відбудеться засідання Антикризового енергетичного штабу, який розгляне питання стратегічних запасів в енергетичній галузі щодо проходження опалювального сезону, доцільність введення надзвичайного стану в енергетиці і сформує план пропозицій, у тому числі щодо віялових відключень, щоб не допустити "катастрофічних" наслідків. Рекомендації будуть розглянуті Урядом.

"Якщо є двотижневий запас, то це значить, що ми не можемо його спалити, щоб за два тижні вийти в кризу. Ми маємо вже сьогодні запроваджувати певні заходи, недопущення зниження критичних запасів вугілля, - зазначив він. - Не можна затягувати до того, коли стратегічні запаси будуть зменшені. Я думаю, усі це розуміють".

Прем’єр-міністр переконаний, що потрібно об'єктивно оцінювати питання блокування постачання вугілля. Він наголосив, що виступає категорично проти видів будь-якої контрабанди як на західних, так і на східних кордонах, і на лінії розмежування та готовий усіляко сприяти недопущенню контрабанди.

Водночас він закликав до державницької позиції, щоби не ставити під загрозу українських громадян.

"У даному питанні треба відрізнити дві частини: що стосується боротьби з контрабандою. Я тут повністю підтримую, готовий сприяти максимально, щоб ця боротьба була ефективною, -  і боротьби з українським народом з точки зору того, що в українських оселях має бути тепло і світло. Це питання, яке стосується мільйонів українських громадян", - зазначив він.

"Я говорю чесно, відверто і відкрито. Розраховую, що мене почують ті, хто управляє процесом так званої блокади на лінії розмежування і почують те, що я за ефективну боротьбу з контрабандою. Розраховую на розуміння і державність", - наголосив Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що з 24 млн тонн вугілля, яке споживає Україна для виробництва тепла, електричної енергії, 9 млн тонн - антрацитова група вугілля, що добувається на території України, яка тимчасово не підконтрольна.

"Це той критичний обсяг, без якого ми сьогодні не можемо стабільно функціонувати. Це той критичний вид продукції, який потрібен як енергетиці, так і металургійній галузі, - наголосив Володимир Гройсман. - Критично має значення наявність вугілля".

Глава Уряду наголосив, що 30% електроенергії України виробляється тепловими станціями, яка подається в енергетичну систему України. На цих підприємствах виробляться тепло для таких міст, як Київ, Харків, Чернігів, Черкаси. Перевести ці міста на інший вид палива неможливо, наголосив Володимир Гройсман.

Він також зауважив, що у металургійній галузі працює близько 300 тис. українців.

Окремо Прем’єр-міністр підкреслив критичну важливість того, щоб підприємства, які постачають вугілля на підприємства, були зареєстровані і сплачували податки в Україні.

"Щоб провести модернізацію [енергетичної системи] потрібні час і мільярди. Робота проводиться і питома вагома споживання такого вугілля у середньостроковій перспективі буде зменшена. Але сьогодні я хочу підкреслити, що альтернативи вугіллю немає", - наголосив Глава Уряду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ