Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Гройсман взявся за реформу медицини

Ціллю реформи системи охорони здоров'я має бути не скорочення кількості лікувальних закладів, а створення єдиної мережі лікувальних закладів, що будуть надавати висококваліфіковану медичну допомогу українським громадянам. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час "Години запитань до Уряду" у Верховній Раді України у п'ятницю, 24 лютого. Про це повідомив Урядовий портал.

"Не має буде бути самоціллю реформи скорочення кількості лікувальних закладів. Пріоритет і ціль реформи полягає у наступному -  українські громадяни мають жити на 7 років довше, ніж вони живуть сьогодні. Це має бути основа і мета нашої реформи", - зазначив він.

"Результатом реформи має бути створена єдина мережа лікувальних закладів, де громадяни України будуть отримувати висококваліфіковану медичну допомогу", - наголосив Прем'єр-міністр.

Створення госпітальних округів є питанням відповідальності місцевої влади, яке вони мають вирішувати, у тому числі враховуючи особливості того чи іншого регіону, зауважив Володимир Гройсман.

"Мова йде про те, щоби ми самі з вами з місцевою владою  утворили такі місцеві округи, щоб вони були ефективними. Ви побачите лікаря, який буде отримувати достойну зарплату, якісні операційні палати, якісні умови, в яких будуть перебувати люди, ви побачите швидке одужання і госпітальний період буде дуже невеликий, для того щоб надати послугу, і ми будемо зменшувати і смертність, і інвалідність, і збільшувати тривалість життя українських громадян. Ось мета реформи", - наголосив Глава Уряду.

Він зауважив, що не усі лікарні другого рівня у кожному райцентрі здатні надавати професійні та якісні послуги. Так, і сьогодні здійснюються не усі оперативні втручання, через що громадяни змушені їхати до інших міст.

"Нам треба формувати сильні заклади охорони здоров'я. Люди мають отримати якісні особливо вторинного рівню медичні послуги, - наголосив Володимир Гройсман. - Маємо сконцентрувати найкраще обладнання у цих лікарнях, маємо забезпечити і у тому числі зміну системи фінансування, щоб сам пацієнт обирав, куди звертатися: де він отримає якісну послугу, туди держава і заплатить. Треба, щоб у виграші був український громадянин".

"Нам потрібно, щоб людина у разі звернення потрапила до лікарні отримала висококваліфіковану допомогу", - наголосив Глава Уряду.

Також потрібно максимально наблизити до людини первинну ланку медицини, зокрема щодо профілактики хвороб та вчасного виявлення захворювань, що є її важливим елементом, переконаний Володимир Гройсман.

Уряд вживає заходів, спрямованих на поліпшення ситуації в сфері охорони здоров'я. Так, були прийняті рішення, що дозволили провести дерегуляцію цін на ліки. У березні Уряд відзвітує про цю роботу.

З 1 квітня вступає у дію механізм реімбурсації на ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми, що дозволить хронічно хворим отримувати безкоштовні ліки за рецептом лікаря.

На минулому засіданні Уряд прийняв рішення про створення більше десятка центрів серцево-судинної хірургії з ангіографічним обладнанням, що дозволить зменшити смертність українців від серцево-судинних захворювань на 3 тис. людей щороку.

Уряд буде висувати пропозиції щодо зміни систему фінансування охорони здоров'я, зазначив Прем'єр-міністр.

У 2017 році було зроблено перший крок щодо підвищення заробітної плати лікарів, нагадав він.

Також у березні-квітні 2017 року Уряд почне масштабно закуповувати ліки через міжнародні організації.

Уряд буде дослухатися до українських громадян у здійсненні реформи охорони здоров'я, "щоб наблизити їм якісну медичну допомогу", запевнив Володимир Гройсман.

"Це все сукупність кроків, які мають нас привести, спільно у взаємодії  з місцевими органами влади, до якісної системи охорони здоров'я, - наголосив він. - Хотів би, щоби нашою метою у цій реформі було створення якісної системи охорони здоров'я, а не той популізм, який за десятки років знищував охорону здоров'я".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ