Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Грузинський спецназ розігнав стихійний мітинг у Батумі

Сили спеціального призначення Грузії звільнили територію біля будівлі управління поліції Батумі від протестувальників, які протягом кількох годин влаштовували погроми в столиці Аджарії в ніч на неділю

За даними влади, під час заворушень постраждали декілька десятків людей.

Під час операції із розгону натовпу поліція затримала майже 40 людей. Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Мгебрішвілі уточнив, що їх затримали в адміністративному порядку, однак проводиться кримінальне розслідування й частина людей понесе кримінальну відповідальність.

"Усі особи, які брали участь і були організаторами цього вандального акту, будуть покарані з усією суворістю закону", - заявив міністр.

На його думку, поліція застосувала адекватну і пропорційну силу.

Каміння і сльозогінний газ

За словами очевидців, зранку біля управління поліції протестувальників не було, муніципальні служби розчищають прилеглі вулиці від сміття, прибирають автомобілі, які пошкодили під час заворушень.

Міністр охорони здоров'я й соціального захисту Аджарської автономної республіки Заала Микеладзе підтвердив, що 33 людини привезли до клініки, 15 із них були співробітниками правоохоронних органів.

У них, за словами міністра, діагностують забої від ударів камінням. На стихійному мітингу вони кидалися ними в поліцію. У решти виявили симптоми через сльозогінний газ.

"Всіх виписали, лише один пацієнт перебуває під стаціонарним наглядом, ймовірно, з діагнозом струс мозку", - заявив пан Мікеладзе.

Народне обурення

Протести в Батумі почалися в суботу ввечері. Це сталося після того, як один зі співробітників патрульної поліції виписав штраф водію. Чоловіка обурила сума, яку він має сплатити й після словесної перепалки із поліцією водія затримали.

Однак до місця події вже встигли прибути місцеві жителі, які активно підтримували водія й обурювалися, що поліція жорстко й безпідставно штрафує громадян останнім часом.

Врешті-решт почалася бійка протестувальників із поліцією, а за вчинення опору затримали шість людей.

Пізніше влада заявила, що шістьох затриманих за адміністративні правопорушення звільнили, однак це не полегшило ситуацію.

Паралельно почалися заворушення біля будівлі головного управління внутрішніх справ Аджарії, зібралося близько тисячі протестувальників.

Заворушення тривали протягом кількох годин. Люди кидали різні предмети в управління поліції, пошкодили кілька машин і підпалювали дерева.

За словами мера Батумі Георгія Єрмакова, пошкодили тротуари, світлофори й щонайменше п'ять автомобілів.

ВВС. Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ