Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гриневич пояснила, чому Катерину Кириленко залишили доктором наук

Міністр освіти і науки ЛІлія Гриневич на своїй сторінці у Facebook пояснила, чому Катерину Кириленко залишили доктором наук.

1 липня Атестаційна колегія МОН розглядала питання дисертації Катерини Кириленко. За моєю ініціативою було організовано публічний розгляд з відео-трансляцією онлайн, щоб усі зацікавлені могли об'єктивно побачити ситуацію, яка гаряче обговорюється в суспільстві. 
У цей день ми скасували науковий ступінь кандидата наук, щодо роботи якого було негативне рішення спецради з великою кількістю явних порушень, до речі він тепер очолює один із університетів так званої ЛНР. А також проголосували про скасування рішень спеціалізованих вчених рад, де були негативні альтернативні висновки іншої спецради та доведений документально плагіат значного обсягу досліджень. 

При цьому ми керувалися чинними нормативно-правовими документами. Для скасування рішення про присудження наукового ступеня обов'язкове рішення відповідної спецради, бо саме науковці за профілем мають вирішувати питання наукової цінності дослідження, та документально засвідчений плагіат.

Натомість, у випадку Кириленко, ми не маємо негативного рішення спецради, яке було б підставою для постановки питання про скасування ступеня. Окрім того, інформація про плагіат не пройшла перевірки відповідним програмним забезпеченням, а надані скаржницею матеріали значною мірою спростовані двома спецрадами. Виходить, що ми маємо дві позиції – позицію фізичних осіб та позицію спеціалізованих вчених рад. При цьому, Постанова Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку присудження наукових ступенів зобов’язує Міносвіти приймати рішення саме на підставі рішень профільних наукових інституцій, а не суджень окремих фізичних осіб.

Тому, навіть якщо б дуже хотілось, без законних підстав скасування наукового ступеня могло б розглядатися тільки як замовлення чи розправа.

Ми повинні діяти по закону і не інакше.
Запис засідання можна знайти в нас на сайті МОНУ і пересвідчитися, що ситуація не така чорно-біла, як здається на перший погляд із публікацій в ЗМІ.

Проблема є також і в недолугості старої процедури розгляду і у ще не введенні нової, визначеної в новому законі "Про вищу освіту". До цього часу не запущено Національне агенство забезпечення якості вищої освіти, Комітет з питань етики якого за іншою процедурою уповноважений вирішувати питання виявлення плагіату наукових результатів та самостійно ініціювати позбавлення наукових ступенів. Ми зараз інтенсивно працюємо над тим, щоб НАЗЯВО запрацювало якнайшвидше і розпочало виконувати свої функції.

Зробити так, щоб процедура виявлення плагіату була системною, а процес прийняття рішень щодо позбавлення наукових ступенів був прозорим і неупередженим – одне з наших завдань", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо,  докторська робота Катерини Кириленко  "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі" містить цитування без посилань на авторів робіт, а також псевдонаукові твердження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ