Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Гриценко: Це - не дефолт?!

Сценарій "failed state" стає для України реальним - чи встигнемо відійти від прірви?

Про це у своєму блозі написав Анатолій Гриценко.

І далі: "Не знаю, чому мовчать серйозні економісти. Як на мене - мали би волати на повний голос!

Що обговорює преса? Розклади в новій Раді, розподіл посад, хто скільки "тушок" до себе заманить, хто з міністрів залишиться в кріслі, а хто піде в Раду, якою буде розсадка депутатів, де вони житимуть, як працевлаштуються ті, хто не потрапив у Раду, хто наступним піде на вибори президента чи київського мера...

Економіка, якщо й висвітлюється, то через призму ціни на газ, податкових новацій, корупційних тендерів і схем приватизації. Окремі публікації як виключення лише підтверджують правило.

Хіба не видно, що в Україні - вже економічний дефолт, навіть якщо цього не осмілюються визнати?

Так само видно, що Янукович веде країну до повного дефолту - в економічному, політичному, соціальному й в усіх інших сенсах!

Якщо не схаменеться, або ми з Вами не допоможемо схаменутися, то Україна скоро перетне "червону лінію", точку неповернення - і може надовго скотитися до категорії "failed state". Без жодного перебільшення!

Цитую не опозицію, а їхнього Фірташа: "На 1 жовтня 2012р. загальна заборгованість держави перед бізнесом з податку на додану вартість склала 40 млрд. гривень. Крім того, переплата з податку на прибуток склала 16 млрд. гривень".

Мінус 56 мільярдів - дірка в бюджеті. Це лише за двома показниками, два місяці тому, зараз ситуація гірша.

Бізнес - лежить, особливо малий і середній. Банки - теж, виробництво не кредитується. Падіння економіки влада вже дозволила зафіксувати й офіційній статистиці (вибори завершилися).

А борги, якими держава обростає щомісяця і щотижня, внутрішні та зовнішні?! Сплачувати їх треба десятками мільярдів, яких немає, а від економіки в такому стані - й не очікується.

Казначейські рахунки пусті, держава не здійснює платежі, передбачені Законом про бюджет, навіть мінімально необхідні - на зарплату, комунальні послуги, лікарні і школи...

Усі програми розвитку, по лінії усіх міністерств - згорнуто, їх з бюджету давно не фінансують.

Це - не дефолт?!

Що робить Янукович зі своїм Урядом?

Бюджет-2012 зірвано, багатомільярдні борги невиконання переносяться на наступний рік.

Бюджет-2013 відсутній. Не було його проекту ні у вересні, немає й дотепер. Попри всі обіцянки і оптимістичні запевнення Януковича у стабільності й відсутності кризи.

У нього й справді немає кризи: кожного дня преса рясніє новими прихопленими підприємствами, а за бюджетний кошт - дорогими маєтками, альтанками, ресторанами, автомобілями, вертольотодромами та іншими забаганками.

А вся країна продовжує летіти в прірву!

Зовнішній фактор - теж не на нашу користь. Відносини з міжнародними кредиторами заморожено, причини всім відомі.

Світова криза набирає обертів, на зовнішніх ринках - падіння, а від них сьогодні залежить 50% економіки України!

Що робити?

Янукович з кризою не впорається. Він насправді її створив, ї внутрішньо, і зовнішньо. У відставку він теж не збирається.

Уряд Януковича? Навіть оновлений, але з установками і цінностями Януковича - теж ні.

Нова Рада почне впливати на ситуацію? Мала би це зробити і, думаю, спробує. Але в обраному складі (більшість у Януковича), з куцими повноваженнями в системі влади, яку Янукович вибудував під себе в жовтні 2010 року - вплив Ради буде обмеженим.

Що залишається?

Преса. Громадський сектор. Народ. Всі мають прокинутися і діяти спільно!

Організований і потужний тиск на владу з метою захисту своїх законних прав і виведення країни з кризи - в цьому я бачу єдиний шлях, хоч він і важкий (причини теж відомі).

А якщо не вдасться?

Тоді бунти і потрясіння - лише питання часу. З непрогнозованими наслідками.

Або "добровольно и с песнями" - у Митний союз, нас там чекають. Сценарій "failed state", тільки вигляд збоку..."

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ