Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«Гуцули в дорозі», виставка робіт Кароля Коссака

У січні кав’ярня-галерея «Штука» запрошує на виставку Кароля Коссака «Гуцули в дорозі». Експозицію можна буде оглянути щодня з 10:00 до 22:00, вхід вільний.

Кароль Коссак (1896-1975) – польський графік і живописець, чиє життя було тісно пов’язаним зі Львовом. На виставці експонуватимуться роботи із однойменної серії листівок, виданої у 1939 році львівським видавництвом «Атлас».

У більшості сюжетів зустрінемо не лише гірських мешканців, а й їхніх перших помічників, чий проникливий опис знаходимо у Станіслава Вінценза: «Де гуцул, там і кінь, нема гуцула, не було би ніколи людини у горах, у чорних пущах і золотих верхах полонинських, якби не кінь. Долання великих відстаней, перенесення тягарів до розкиданих і високо біля гірських пасовиськ розміщених гуцульських хат було би неможливим без коня. Нерівні дороги і берди, звори і яри – усе це значною мірою недоступне без коня, адже, пасучись з малого по ущелинах, гущавинах, стрімкотах, гуцульські коні опановують страх і до того ж набувають здатності проходити небезпечні місця, бо вміють спинятися, ковзати і присідати, що рідко зустрічається у кінському роді»*.

Про автора

Народився 2 травня 1896 року у Львові. Тут же закінчив середню школу та приватно навчався живопису. Брак приватні уроки в Кракові та Відні. В 1919-23рр. навчається в Академії мистецтв.

Під час Першої світової війни воював в австро-угорському війську, де отримав поранення, тому повернувся до Львова. З 1924 року викладав малювання у 9-ій гімназії. Від 1927 мешкав у с. Дідилів, нині Кам’янка-Бузького району Львівської області. Від 1934 – на Гуцульщині у с. Татарів, нині Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, де під час пожежі 1943 року загинула більшість робіт. Від 1948 – у м. Цехоцинек.

Основна техніка – акварель, у сюжетах переважали зображення коней, вершників, пейзажі, сцени з життя гуцулів.

*процитовано за виданням Станіслав Вінценз. На високій полонині. – Івано-Франківськ: в-во «Лілея-НВ», 2012р. – 640с.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ