Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

HRW: російська та сирійська армії використовують у Сирії касетні бомби

З 30 вересня 2015 року, коли російська авіація почала повітряні атаки у Сирії, щонайменше 20 разів були використані касетні бомби, йдеться у звіті правозахисної організації Human Rights Watch. Правозахисники кажуть про задокументоване використання щонайменше семи типів касетних боєприпасів у Сирії з 30 вересня 2015 року.

«HRW збирає детальну інформацію про напади в дев'яти місцях, де загинули щонайменше 35 мирних жителів, у тому числі п'ять жінок і 17 дітей, ще десятки були поранені. Дві атаки були здійснені на табори для переміщених осіб. Щодо інших атак, Human Rights Watch отримала візуальне підтвердження про використання касетних боєприпасів», – йдеться у звіті.

Експерти зазначають, що використовувати заборонене озброєння можуть або російські війська, або урядова армія Сирії, бо сирійська опозиція не експлуатує повітряні судна.

«Збройні опозиційні групи не використовують повітряні судна, а це означає, що російські або сирійські урядові сили відповідальні за скидання із повітря касетних боєприпасів. Чотири типи випущених касетних боєприпасів, використаних останнім часом, були скинуті з великих транспортних засобів, складних у використанні і таких, що ніколи не були в розпорядженні збройних опозиційних груп», – йдеться у звіті.

Правозахисники звернулися до Росії та Сирії відмовитись від використання касетних бомб.

«118 країн заборонили касетні боєприпаси через шкоду, заподіяну під час атак й тому, що боєприпаси часто не вибухають і загрожують мирним жителям і військовим, поки не будуть знешкоджені і знищені. Human Rights Watch наполегливо закликає Сирію і Росію приєднатися до Конвенції з касетних боєприпасів», – зазначили в організації.

1 жовтня HRW попередила Росію, щоб та не використовувала жодних касетних боєприпасів в Сирії, аби запобігти небезпеці для цивільних. Росія факту використання касетних бомб ніяк не прокоментувала. Реакції від офіційної сирійської сторони також немає.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ