Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Здоров'я

Хто зможе отримати безкоштовні медикаменти у аптеках на Львівщині

На Львівщині стартував пілотний проект Кабміну «Доступні ліки», у рамках якого мешканці зможуть отримати безкоштовні ліки у аптеках. Про цесьогодні, 5 квітня, на брифінгу у Львові розповіла в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

За словами Ірини Микичак, отримати безкоштовні ліки зможуть мешканці, які хворіють на серцево-судинні захворювання (16 найменувань медикаментів), бронхіальну астму (беклометазон, будесоніт, сальбутамол) та діабет ІІ типу (метформін, гліклазид). Для цього мешканцям потрібно звернутись до лікаря, який випише рецепт, за яким пацієнт зможе отримати медикаменти у аптеці.

«Ця система працюватиме за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, тобто наші лікарі не можуть виписувати фірмові назви медикаментів», - каже Ірина Микичак.

У реєстрі ліків, які даватимуть мешканцям безкоштовно або із знижкою, є 157 позицій. До прикладу, у цьому реєстрі є 31 позиція медикаментів з міжнародною назвою алмодипін, торгова назва (яку ми зазвичай бачимо у аптеці) цього препарату відрізняється: аритміл, амідарон, аладин та інші. Коли лікар виписуватиме рецепт пацієнту, він не може вказувати торгову назву алмодипіну, а лише його міжнародну назву. У аптеці пацієнт має уточнити у провізора, які саме найменування є доступними.

Безкоштовні ліки – це частина гарантованого пакету послуг первинної ланки. Вартість ліків відшкодовуватиметься за ціною найдешевшого генерика. Загалом буде 21 МНН (16 – серцево-судинні захворювання, 2 – цукровий діабет ІІ типу, 3 – бронхіальна астма) з оновленого Національного переліку лікарських засобів (згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я).  Придбати лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню державою, можна буде у 152 аптечних закладах міста і області.

"Лікар виписує пацієнту рецепт на лікарський засіб, вказуючи непатентовану назву (МНН) (діючу речовину ліків). З цим рецептом пацієнт іде до аптечного закладу, що бере участь у програмі "Доступні ліки”. В аптеці пацієнту пропонують декілька торгових марок, які містять виписану речовину ліків. Пацієнт вирішує, яку торгову марку придбати: ТМ1, ТМ2, ТМ3, ін. Якщо, наприклад, ТМ2 – визначений, як лікарський засіб з найменшою вартістю, тоді пацієнт отримає його безкоштовно. А за ТМ3 пацієнту доведеться доплатити – фактично різницю між ціною ТМ1 та ТМ3", - розповіла Ірина Микичак. 

Якщо ТМ1 не підпадає під програму «Доступні ліки», тому що його ціна за добову дозу перевищує максимально дозволену Реєстром граничних оптово-відпускних цін, вартість цих ліків держава не відшкодовує.

"Сьогодні у Львівській області є 2 млн 534 тис населення. Коли ми провели перерозподіл, проаналізували всю статистику, то на диспансерному обліку з цих трьох груп захворювань, які підпадають під відшкодування ліків, у нас перебуває 787 тисяч 600 пацієнтів. Це є 31 % від усієї кількості мешканців Львівської області, які теоретично будуть мати право на відшкодування. Це і діти, і дорослі. З них 53, 5 тис. хворі на цукровий діабет другого типу, 723 тис. 300 – хворі на серцево-судинні захворювання, і 10 тис. 780 осіб – хворі на бронхіальну астму. Хотіла б звернути увагу на те, що дуже часто ці пацієнти мають поєднану патологію. Тобто, більшість пацієнтів, які мають цукровий діабет, мають і серцево-судинну патологію. І навпаки.

Якщо розділити суму на всю диспансерну групу, то виглядає так, що на відшкодування кожному хворому приблизно надається 41 грн. Але це відносно. Тому говорити про те, що кожен дістане 41 грн, не можна, адже хтось дістане одну суму від  кількості препаратів які будуть виписані, а хтось іншу. Нас найбільше турбують ті пацієнти, які взагалі не звертаються в медичні заклади. На жаль, значна частина пацієнтів лікуються так, як вважають за потрібне, і просто не звертаються за протокольним лікуванням.

Для аптечних закладів немає жодних обмежень до участі у програмі. Аптека має підписати угоду з центральною районною лікарнею, тому що там буде відшкодування. Реєстри будуть керуватися і звірятися на рівні районних лікарень, і так буде набагато зручніше. На сьогоднішній день ми мали задеклароване бажання від 152 суб’єктів господарювання по області, а по місту Львову - 46 аптек", - пояснила Микичак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ