Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Хуг: Вогонь у відповідь - порушення Мінських угод

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг заявив, що вогонь у відповідь під час бойових дій на Донбасі - порушення Мінських угод.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

"Напевно, неодноразово в новинах ви чули заяви сторін: "Ми не починаємо вогонь, а відкриваємо у відповідь". Але у відповідь вогонь - теж вогонь! У Мінських угодах немає жодного положення, яке дозволяло б вести вогонь у відповідь. Будь-який вогонь у відповідь є порушенням режиму припинення вогню. І винятків тут немає. І на це є причина. Оскільки є безліч причин ведення вогню, то складно визначити: хто почав стрілянину, а хто відповів. Але в цій ситуації треба зрозуміти головне - будь-яке ведення вогню повинно бути зупинено", - сказав він в інтерв'ю виданню "Деловая столица".

У Хуга запитали, чи може ОБСЄ встановити, хто винен у зриві перемир'я.

"Обидві сторони порушують режим припинення вогню і Мінські угоди: ми чітко встановили той факт, що досягнутих домовленостей не дотримуються обидві сторони", - відповів він.

Нагадаємо, вчора канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон зажадали від президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна виконати взяті на себе зобов'язання про припинення вогню на сході України. Лідери Німеччини і Франції заявили, що ситуація на Донбасі істотно не поліпшилася після набуття чинності домовленості про нове перемир'я.

У відповідь Порошенко заявив, що заклик адресовано насамперед Путіну.

22 серпня лідери "нормандської четвірки" - президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Росії Володимир Путін і президент України Петро Порошенко - підтримали рішення про "шкільне" перемир'я на Донбасі, починаючи з 25 серпня. Наступного дня Тристороння контактна група з урегулюванню ситуації на сході України домовилася про припинення вогню на Донбасі. Перемир'я приурочене до початку нового навчального року.

25 серпня, першого дня нового перемир'я, було поранено трьох військових. 26, 27 і 28 серпня сили АТО втрат не зазнали. У зведенні за 28 серпня штаб АТО повідомив, що ЗСУ чотири рази відкривали вогонь у відповідь, "з огляду на пряму загрозу для життя військових".

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ