Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ІДІЛ переїде в Росію, - політолог

Учорашній, 3 березня, вибухи в метро Санкт-Петербурга – це спосіб залякати громадян Росії терористами. Однак, на відміну від Європи Росія незахищена від тероризму і після проведення зачистки на Близькому Сході бойовики ІДІЛ справді переїдуть у Росію. Таку думку в інтерв’ю Гал-інфо висловив політолог Віктор Небоженко.

«Найстрашніше для Путіна було те, коли йому подзвонив Трамп і висловив співчуття. Якщо перевести з англійської на мову авторитарної терористичної держави Росії, то це означає таке: «Ти ж бачиш. Я говорив тобі, що треба боротися з ІДІЛ, а ти не хотів, от тепер і маєш. ІДІЛ прийде до тебе».

Трамп трохи шантажує Путіна. Там не так все просто. Трамп не схожий на людину, яка може співчувати мешканцям Санкт-Петербурга. Він трохи інша людина. Показово, що він подзвонив невдовзі після трагедії.

Якщо справді Путін піддасться на шантаж Трампа і почне разом із ним займатися зачисткою Близького Сходу від ІДІЛ, то ІДІЛ дійсно прийде в Росію. Все йде до того, що залишки розгромленого ІДІЛу переїдуть в Росію. Три роки Росія трималася на страшному наркотику – ненависті до України. Бандит, який захопив чуже майно та ще й ненавидить постраждалого. Але ж не можна все завжди списувати на Україну», - сказав політолог.

Він також наголосив, що, окрім того Трамп, телефонним дзвінком Путіну зняв потребу особистої зустрічі.

На запитання, чи означає це, що тепер акції і протести в Росії будуть під забороною з міркувань безпеки, політолог зазначив, що влада Росії піде іншим шляхом.

«Вони будуть підривати смітники під час мітингів. Ви забули стиль Путіна. Росіянам дають сигнал - не ходіть на мітинг,  бо може вибухнути бомба. Будуть звертатися до батьків, бо ж ви помітили, хто вийшов на протести, – це школярі», - сказав Небоженко.

Віктор Небоженко, не відкидає що вибух, можливо, був організований спецслужбами самої Росії.

«Я не виключаю цієї версії. Навпаки, вважаю її більш ніж вірогідною. Але вони обов’язково зроблять когось винним і таким чином, шляхом шантажу, будуть у зародку знищувати масові виступи. Ви хочете вийти на вулицю, то знайте, що там вас чекають терористи. На жаль, Путін нікого не жаліє. Не лише Україну, але й власне населення.

Але це не знімає проблему зростання загрози тероризму всередині Росії. Закінчується перший цикл існування ІДІЛ, і кудись цим бойовикам треба буде їхати. В Україну вони не поїдуть, бо вони зовнішньо дуже відрізняються від слов’ян, тут не так просто розчинитися в натовпі», - сказав політолог.

З одного боку, вважає Віктор Небоженко, росіян постійно будуть лякати вибухами, а з іншого – насправді ІДІЛ однаково прийде в Росію, «бо це єдине порожнє місце на мапі Європи».

«Європа дуже організувалася і там формується система безпеки, контррозвідки, антитерористичних заходів і через кілька років там навіть муха не зможе пролетіти. А Росія повністю відкрита і відкрита не тому, що там авторитарний  режим, а тому що вони три роки витратили на розпалювання ненависті до України та українців замість того, щоб укріплювати безпеку. А біда прийшла з іншого боку, звідки не чекали», - наголосив Віктор Небоженко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ