Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Ігри Нескорених» у Сприні об’єднали патріотів

Цьогоріч «Ігри Нескорених» у Сприні вперше відбувались на всеукраїнському рівні та стали родзинкою відзначення 73-ї річниці створення УГВР. Окрім команд з Львівщини, участь у змаганнях взяли мандрівники VIII потяга єднання "Труханівська Січ", загалом близько 200 юнаків та дівчат з усіх куточків України. Як і в далекому 1944-му, вже історичне підкарпатське село, стало місцем об’єднання новітніх патріотів України.

Щороку до Сприні з`їжджаються десятки ветеранів ОУН-УПА, аби вшанувати пам`ять героїв-повстанців та творців УГВР, котрі визначили для себе пріоритетом об`єднання усіх патріотичних сил поневоленої держави заради здобуття незалежності.

"Мій батько був далекоглядним політиком і твердо переконаним патріотом незалежної України, - каже донька Президента УГВР Наталія Осьмак. - Це проявляється у кожному рядку його листів до мене, тоді ще маленької дівчинки. Вони дивом збереглись і їхній справжній зміст став мені зрозумілим згодом, коли я стала дорослою".

Шість днів поспіль команди юнаків і дівчат з більшості областей України змагались у дев`яти дисциплінах, доводячи свою вправність, знайомились з історією визвольних змагань, стали свідками та учасниками показових навчань різних підрозділів ЗСУ, повстанським маршрутом здійснили сходження на гору Діл, де у 1944 році діяла підстаршинська школа УПА, спілкувались з живими учасниками тих подій.

"Я вражений не лише чарівними краєвидами Карпат, а й тією атмосферою, котра панувала на змаганнях, - розповідає учасник "Ігор" з Києва В`ячеслав Сокирко. - Ми й ніби змагались за першість, але в той же час були однією командою, яку об`єднував бойовий дух українського побратимства".

Окрім військово-патріотичного вишколу, учасники «Ігор Нескорених» мали зустрічі з громадами багатьох сіл, відвідали музей національно-визвольної боротьби у Чукві, взяли участь у спільних молитвах у храмах різних конфесій.

За словами голови Самбірської районної ради Віталія Кімака, місцева влада прагнула, аби учасники змагань перебували ще й під духовною опікою. Адже моральні та християнські цінності - це одна зі складових української національної ідеї. Тому в таборі побували капелани усіх конфесій.

"І звичайно, найбільше уваги ми приділяли вивченню учасниками вишколу, історії багатовікових прагнень України до незалежності та соборності, вихованню у них чуття єдиної родини", - підсумовує організатор змагань.

Переможців нагороджували під час урочистого віче у Сприні, присвяченого 73-ій річниці створення УГВР. Перше місце посіла команда з Пустомитівщини, другими і третіми стали рої з Самбірщини та Городоччини.

Четвертий рік поспіль «Ігри Нескорених» у Сприні відбуваються під патронатом народних депутатів України Богдана та Ярослава Дубневичів.

"Я щасливий, що нам вдалося разом з "Труханівською Січчю", органами місцевого самоврядування об’єднати молодь України. Адже майбутнє держави у їхніх руках. Вони повинні зрозуміти, що наша сила - у нашій єдності. Переконаний, що саме це вони й усвідомили. Сприня повинна стати центром військово-патріотичного виховання молоді зі всієї України", -  зазначив народний депутат. Більше того, він повідомив, що Благодійний фонд Богдана та Ярослава Дубневичів і надалі усіляко сприятиме проведенню "Ігор Нескорених".

У найближчих планах організаторів, такі змагання проводити кілька разів у рік та залучати ще більше молоді, особливо зі східних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ