Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Імовірність відміни політичної реформи Конституційним Судом невелика — Андрій Єрмолаєв

«Внесення змін до Конституції України, наслідком чого стала політична реформа, були внесеним пакетним голосуванням і спроба відмінити це рішення як один із елементів пакетного голосування виглядає щонайменше сумнівно», – повідомив «Гал-info» президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.
 На переконання політолога, такого рішення Конституційного суду не можна виключати, оскільки «все може статись, така реальність, звичайно, існує, проте на даний момент вона надзвичайно низька і малоймовірна».
«У разі відміни політичної реформи, процедурно передбачається, що буде відмінено рішення так званого третього туру голосування, де Віктора Ющенка обрано Президентом України. Як наслідок, ми можемо отримати заблокування рішень влади, Кабінету Міністрів України протягом двох років, маю на увазі 2005-й і 2006 роки, і я вже не кажу про діяльність Президента. Таке рішення Конституційного суду може поставити під сумнів усі рішення терміном на 2 роки, тому я переконаний, що Конституційний суд не може взяти на себе повноваження Верховної Ради, до компетенції якої входить регулювання конституційного процесу держави», – сказав Андрій Єрмолаєв.
За його словами, відміну цього рішення парламенту варто було ініціювати на наступний день після прийняття конституційної реформи. «Якщо б на наступний день було б звернення у Конституційний суд, то він мав би право призупинити дію цього закону і внести свої зауваження і подальший розвиток подій. А зараз, за два роки, створено нову політичну систему, нове правове поле для діяльності гілок влади і змінити знову це поле діяльності є нонсенсом в історії української держави, я в цьому переконаний. Хоча, повторюючи, скажу, що реальність такого рішення існує, адже право на це залишається за Конституційним судом. Проте у разі визнання політичної реформи неконституційною, ми отримаємо своєрідний орган жерців, які можуть визнавати нелегітимними будь-які рішення за історію української незалежності, скажімо, референдум про незалежність України чи інші стратегічні рішення з 1991 року. Тому я і переконаний, що імовірність такого рішення Конституційного суду є надзвичайно низькою і малоймовірною», – переконаний Андрій Єрмолаєв.    
   Нагадаємо, сьогодні народний депутат України, член Комуністичної партії Олександр Голуб зазначив, що в результаті відміни політичної реформи в Україні стануть нелегітимними Президент, уряд, парламент і місцеві органи влади. «Я переконаний, що по відношенню до держави і громадян, таке рішення було б безвідповідальним кроком», – сказав Олександр Голуб.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ