Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Індійці запустили першу в світі алмазну біржу

Індійська біржа Indian Commodity Exchange (ICEX) перша в світі запустила торги ф'ючерсами на алмази, - РБК-УКРАЇНА.

На першому етапі інвесторам стали доступні операції з камінням вагою в 1 карат, в подальшому планується запустити торги ф'ючерсами на діаманти вагою 0,3 карата і 0,5 карата.

За словами глави ICEX Санджита Прасаду, запуск ф'ючерсних торгів дозволить зробити алмазні інвестиції прозорими, підвищити їх ефективність і безпеку, а виробникам ювелірних виробів дасть можливість убезпечити себе від коливань цін на сировину.

Також Прасад зазначив, що їх цікавлять, в першу чергу, прибутковість і можливість виходу з активів. І саме відсутність організованого ринку заважає розглядати алмази як привабливий актив для інвестицій. Вирішити цю проблему, за словами Прасаду, і повинен запуск алмазних торгів.

Втім, засновник індійської ювелірної компанії Divine Solitaires Джигнеш Мехта вважає, що купувати ф'ючерси на алмази вигідніше в "споживчих цілях", наприклад для того, щоб подарувати дружині на річницю весілля обручку з діамантом.

Зазначено, що за умовами торгів, дрібні клієнти зможуть поступово акумулювати на своєму електронному "алмазному" рахунку кошти, додаючи за один раз вартість як мінімум однієї сотої карата. Після того, як на рахунку набереться хоча б один карат, накопичене можна буде обміняти на справжній камінь з сертифікатом De Beers. Після запуску нових ф'ючерсів "поріг" знизиться до 0,3 карата.

РБК-УКРАЇНА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ