Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Інфляція у жовтні становила 0,5%

Інфляція у жовтні склала 0.5% (10.1% у річному вимірі, 7.9% з початку року), це було повністю забезпечено зростанням базового індексу споживчих цін (БІСЦ) (0.9% зміна за місяць, 0.5 в.п. – внесок в ІСЦ). Про це повідомили в управлінны НБУ у Львівській області.

Причини зростання базової інфляцій у жовтні: подорожчання на 1.3% продуктів харчування з високим ступенем обробки (внесок у зміну БІСЦ – 0.5 в.п.), насамперед молочних виробів. В річному вимірі базова інфляція прискорилась до 7.8%, та послаблення номінального ефективного обмінного курсу (НЕОК) гривні внаслідок знецінення курсів долара США та гривні до євро. Це зумовило зростання вузького базового ІСЦ на 0.5% (0.2 в.п. – внесок у зміну базового ІСЦ). Водночас в річному вимірі тривало його уповільнення (до 2.6%).

Небазовий ІСЦ не змінився (0% за жовтень, 13.8% річна зміна). Зростання цін на сирі продукти (0.3%, 0.1 в.п – внесок у зміну ІСЦ) повністю компенсувалося зниженням цін та тарифів, що регулюються адміністративно (-0.3% зміна за місяць, -0.1 в.п. – внесок у зміну ІСЦ). При цьому, зниження цін на адміністративні товари та послуги відбулося за рахунок подешевшання цукру (-5.1% за місяць, -0.1 в.п. – внесок у зміну ІСЦ) та зменшення тарифів на міжміський телефонний зв'язок (-6.7%).

Під впливом пожвавлення зовнішнього попиту на продукцію металургії індекс цін виробників у жовтні зріс на 2.4% (19.8% - в річному вимірі). При цьому жовтнева зміна ІЦВ переважно забезпечена: (1) зростанням цін у виробництві та розподілі електроенергії, газу та води (внесок 0.8 в.п.); (2) підвищенням цін у галузях, пов‘язаних з металургією (внесок 0.7 в.п.).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ