Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Інвесторів не пускали на Грибовичі через нелегальний бізнес з сортування сміття, - депутат

На Грибовицькому сміттєзвалищі був чітко налагоджений бізнес з сортування сміття, що було однією з причин не допустити побудови сміттєпереробного заводу. Про це під час прес-конференції в АІА «Гал-Інфо» розповів Ігор Муравський, депутат Жовківської райради, голова постійної комісії з питань сільського господарства та екології.

Під час пресконференції присутнім було продемонстровано відео, на котрому видно десятки мішків з розсортованим сміттям на Грибовицькому сміттєзвалищі. «Це відео зняте на мобільний телефон відразу після того, як на сміттєзвалищі стався обвал сміття, під котрим загинули рятувальники ДСНС. Тут видно лише залишки, близько 10 відсотків від загального об’єму розсортованого сміття, лише те, що не встигли вивезти в той момент коли сталась трагедія», - зазначив Ігор Муравський.

Він зазначив, що спілкувався з людьми, що тут працювали. «Як мені розповіли люди, що займались сортуванням сміття, щодня тут працювало близько 200-300 чоловік. Вони окремо збирали кольорові метали, мідь, латунь, пластик, окремо бите скло, пляшки. За ніч із сміттєзвалища вивозили близько 15-ти вантажівок з розсортованими відходами», - наголосив Ігор Муравський.

Сортуванням сміття займались переважно люди з навколишніх сіл, а також із Львова. «Раніше сортуванням сміття займались цигани, однак їх звідси вигнали. Цигани оселились в лісі та копали сміття внизу, в тому місці, де стався обвал. На горі сортуванням займались люди з довколишніх сіл. В місяць вони заробляли близько 20-30 тисяч гривень», - розповів він.

Також на Грибовицькому сміттєзвалищі був чітко налагоджений вивіз кислих гудронів. Поруч з гудронними озерами встановили бочку, в котрій незаконно виплавляли сірчану кислоту з гудронів. Після того гудрони переливали в автоцистерни та вивозили. «За кожну вантажівку з гудронами охоронець отримував тисячу гривень», - розповів Ігор Муравський, цитуючи одного з нелегальних сортувальників на сміттєзвалищі.

Зазначимо, Грибовицьке сміттєзвалище згідно з рішенням сільської ради було назавжди закрите з 1 червня 2016 року. Таке рішення було прийнято після того, як після гасіння пожежі стався обвал. Внаслідок трагедії загинули троє рятувальників ДСНС. Також зниклим безвісти вважають еколога ЛКП «Збиранка». Його пошуки тривають.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ