Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

IPHR: Росія обстріляла мінімум 5 сіл Луганщини

Правозахисники міжнародної організації International Partnership for Human Rights (IPHR) знайшли підтвердження артилерійських ударів з території Російської Федерації по Луганській області. Про це повідомила координатор польових місій в Україні IPHR Світлана Валько на прес-конференції в Києві в четвер.

"Влітку-восени 2014 року з території Російської Федерації було обстріляно зі ствольної і реактивної артилерії, як мінімум п'ять сіл на Луганщині – української території. В одному з сіл, шостому, Красній Талівці, була здійснена атака за допомогою російських військових і після атаки відступ на територію Російської Федерації. У разі атаки на два з цих населених пункти, це Колісниківка і Камишне була здійснена атака також на цивільні об'єкти і були поранені мирні жителі. Як мінімум 29 будинків було зруйновано внаслідок цієї атаки з території Російської Федерації", - розповіла Світлана Валько.

Вона зазначила, що дослідження ґрунтувалося на свідченнях очевидців і потерпілих, прикордонників, які в той момент проходили службу в даному регіоні, а також даних, зібраних в ході польових спостережень. IPHR також використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, і дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ.

У своєму звіті правозахисники також відзначають, що встановили існування, якмінімум трьох таборів, де базувалися російські військові для здійснення атак на території України.

"Ми знайшли номери військових частин, солдати яких брали участь у цих нападах. Ми визначили напрямок обстрілу з точністю, за допомогою снарядів які залишилися в землі, кратерів і воронок, супутникових карт. Ми визначили, який тип зброї використовувався, а саме, ствольна і реактивна артилерія. І ми можемо сказати, що на ці шість сіл, як мінімум були здійснені напади з території Російської Федерації", - поінформувала Валько.

За словами Валько, цей звіт підготували для використання його в міжнародному судочинстві.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ