Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ірина Фаріон заснувала студентську премію імени Мелетія Смотрицького

Голова парламентського підкомітету з питань вищої освіти свободівка Ірина Фаріон, здійснивши впродовж тижня низку поїздок вищими навчальними закладами міст України та зустрівшись зі студентами Ніжина, Києва, Острога та Житомира, зініціювала заснування студентської премії імени Мелетія Смотрицького (5 тис. гривень) для студентів української філології Національного університету «Острозька академія», повідомила прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».
Ірина Фаріон вручатиме премію щороку у червні. Мовознавець підкреслює: здобувач цієї відзнаки має демонструвати не лише найвищий результат за річний семестровий контроль, але й провадити наукову та громадську діяльність національного спрямування.

Депутат і науковець зазначила: «Атмосфера навчання у цьому закладі – приклад для наслідування: сучасні методи навчання виростають із дбайливо культивованої традиції цього святого місця, звідки тріюмфальною ходою наприкінці ХVI століття висока освіта почала крокувати всією нашою країною. Присутність живої персоніфікованої історії у коридорах вишу і натхненні, просвітлені обличчя студентів, запалена пристрасть професорсько-викладацького колективу, зокрема пана ректора, – це абсолютна певність нашої державницької перспективи. Маю за найперший обов’язок підтримати це високе служіння навчально-наукового Острога створеною премією імени Мелетія Смотрицького – знаменитого випускника Острозької школи, поліглота, автора фундаментальної наукової праці «Граматика слов’янська» (1619 р.), що стала підручником церковнослов’янської мови української редакції у всій східній Славії та Молдові аж до кінця ХVIII ст.

Неповторний Мелетій Смотрицький і в тому, що єдиний з тодішніх першорядних релігійних діячів і письменників-полемістів у час повсюдного панування інституційної релігійности та конфесійних спільнот стверджував у творі «Виправдання невинності» (2-ге вид., 1621 р.), що зовсім не віра має об’єднувати людей, а їхня національна належність, кровні етнічні зв’язки: «…не вироджується зі своєї крови той, хто віру міняє. Хто з руського народу римську віру приймає, не стає одразу ж еспанцем чи італійцем, а залишається русином шляхетним по-старому. Не віра, отже, русина русином, поляка поляком, литвина литвином робить, але уродження і кров руська, польська і литовська…». Таким способом мислитель уперше в історії української суспільно-політичної думки виклав етнічне розуміння нації, свідомо чи несвідомо озвучуючи новітню тенденцію у справі націєгенези. З огляду на українські обставини, «є сенс говорити про випередження історичного часу», позаяк «у такій перспективі «кров» ставала синонімом «нації» […], «уродження» і «кров» – вони, як тінь, невіддільні від людини на її життєвому шляху» [Бабич Сергій]. Проте такий спосіб мислення не був «випередженням часу» в Европі, де саме розпочався процес формування новочасних націй, що фактично виступили конкурентом традиційних конфесійних спільнот (католицизму і православ’я).

З огляду на дивовижний синтез високої науковости та світоглядової націєцентричности у постаті Мелетія Смотрицького, здобувач цієї премії має демонструвати не лише найвищий результат за річний семестровий контроль, але й провадити наукову та громадську діяльність національного спрямування. Сподіваюся, премія швидко знайде свого обранця чи обраницю і заохотить на навчально-наукові студії та патріотичну діяльність. Щороку, у червні, матиму за честь її вручати».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ