Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ІС: на Запоріжжя очікує зачистка політичного та бізнес-простору під потреби «донецьких»

Рінат Ахметов працює над побудовою «робочої осі» Маріуполь - Запоріжжя - Кривий Ріг. Основна мета - отримати владу, забезпечити політичний контроль над територіями для подальшого тиску на Київ. У цій затії Ахметов буде спиратися на металургів, які покликані замінити в ролі «народу» шахтарів Донбасу. Про це йдеться в аналітичному матеріалі "Інформаційного спротиву".

На тлі передвиборних баталій у Києві, Харкові, Дніпропетровську та Одесі ситуація в Запоріжжі незаслужено відійшла на другий план. А підсумки виборів в цьому регіоні, який під час війни отримав додаткове стратегічне значення, можуть створити серйозні ризики політичної дестабілізації для всієї країни.

Суть того, що відбувається, така.

Група ІС вже писала про те, що всесильний колись господар Донбасу Рінат Ахметов працює над побудовою «робочої осі» Маріуполь - Запоріжжя - Кривий Ріг. Основна мета - отримати владу, забезпечити політичний контроль над територіями для подальшого тиску на Київ. У цій затії Ахметов буде спиратися на металургів, які покликані замінити в ролі «народу» шахтарів Донбасу.

Маріуполь є в зоні ризику. Все-таки збройні примати під боком оптимізму не додають. Тому Запоріжжя грає в цій комбінації головну роль. У регіоні розташовані ключові активи Ахметова за межами Донбасу, є серйозний медійний ресурс. Тому саме Запоріжжя команда Ахметова розглядає як нову «столицю» своєї імперії, яка похитнулася, але все ще могутня.

На користь Запоріжжя для зазначеної місії говорить і географічне розташування. Досить подивитися на карту і поєднати з нею передвиборні розклади.

У Маріуполі Ахметов делегував на вибори директора з персоналу ММК ім. Ілліча Вадима Бойченка. Також його опорою будуть фракції «Оппоблока» в міській та обласній радах. Нічого не нагадує?

У Запоріжжі від «партії Ахметова» у мери балотується головний інженер «Запоріжсталі» Володимир Буряк. Почитайте новини. Ось Буряк з ветеранами «Запоріжсталі», а от з майбутніми працівниками - студентами інженерної академії, а от з жінками заводу, а ось розважає медиків концертом Наталії Могилевської тощо. І скрізь він несе позитив, добро і матеріальну допомогу.

Йдемо далі. У Дніпропетровській області Ахметов узяв в обойму клан Вілкулів, які «тримають» Кривий Ріг. Більше того - зараз Вілкул-молодший балотується в мери Дніпропетровська, щоб створити там ще один плацдарм на базі все того ж «Оппоблока».

Варто подивитися на Миколаїв, де на політичні процеси впливає молодший партнер Ахметова - Вадим Новинський. У Миколаєві «Оппоблок» висунув на посаду мера екс-голову облради і натхненника «Миколаївській народної республіки» Ігоря Дятлова, яким зараз активно цікавляться правоохоронці. «Опо» претендують на широке представництво в міській та обласній радах.

На секунду уявіть, що кандидати від Ахметова перемагають у ключових містах «осі».

Ось вам контури «Ахметоросіі», яка в будь-який момент може запалати протестами проти «київської хунти».

Чим це загрожує Запоріжжю?

По-перше, щоб закріпитися, Ахметов буде змушений перетворити на пил усіх великих місцевих гравців. «Поляна» має бути зачищена «під нуль», як це було в Донецьку. Недарма з подачі «Оппоблока» з виборів постійно намагаються збити партію «Наш край», фронтменом якої став Сергій Кальцев.

По суті, Кальцеви, навіть зважаючи на весь їх "регіонівський" бізнес-політичний анамнез, - одні з небагатьох (якщо не єдині), хто може системно грати проти «донецьких» у місті, виступаючи противагою. Тому що сили парламентської коаліції поки не зуміли вибудувати скільки-небудь дієву альтернативу.

Мер Запоріжжя Олександр Сін вже не раз показував, що готовий рухатися у фарватері старших партнерів: спочатку БЮТ, потім ПР, потім - загравання з нинішньою владою, спроба «вписатися». Якщо він переможе, залишиться тільки робити ставки, як швидко буде збудовано тісну співпрацю з Рінатом Леонідовичем. Тому що до Сіна є безліч питань з часів подій зими-весни 2014 р., поодинці він не відіб'ється, а ось заручившись підтримкою Ахметова - цілком.

В'ячеслав Богуслаєв обрав вичікувальну позицію. Критикуючи Кальцева, Богуслаєв чудово усвідомлює, що Ахметов - це набагато більш серйозна загроза для Запоріжжя. Тому прагне дистанціюватися від «Оппоблока».

Таким чином, Запоріжжя очікує неминуча зачистка політичного та бізнес-простору під потреби «донецьких». Щоб ніхто в місті не міг виступити альтернативним центром сили.

По-друге, почнуть збуватися похмурі прогнози щодо нарощування в регіоні сепаратистської активності.

Вихідці із Запорізької області, які воювали на стороні л/днр, почнуть повертатися і осідати в регіоні до години «ч», про що група ІС вже повідомляла.

Зараз в області ситуація досить стабільна, тому що «донецькі» ще недостатньо закріпилися, вони не готові до великої гри. Але вже до нового року ситуація може змінитися.

Чи можна уникнути цієї загрози? Треба як мінімум намагатися. Тому кожен голос не за ахметівського кандидата чи партію - це маленький шанс уникнути гіршого сценарію.

Віктор Смирнов, Запоріжжя, для групи ІС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ