Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Історії заручників, що їх 27 грудня звільнили бойовики

Видання "ГОРДОН"розповідає про звільнених українців.

Зокрема, у середу, 27 грудня, на лінії розмежування на Донбасі відбувся обмін утримуваними особами між Україною та угрупованнями “Л/ДНР“. За даними СБУ, українська сторона передала бойовикам 233 осіб, у відповідь було звільнено 73 українців: терористи "ЛНР" відпустили 16 заручників, "ДНР" – 57. Наразі опубліковано прізвища приблизно 60 з них. 

"ГОРДОН" розповідає, що відомо про звільнених українців.

Владислав Овчаренко та Артем Ахмєров – ультрас луганської "Зорі". Їх затримали в листопаді 2016 рокупредставники "міністерства держбезпеки ЛНР" за те, що їх нібито рекрутував співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України з позивним Великий і Злий. Обвинувачені у "шпигунстві".

Валентин Богдан – контрактник Збройних сил України. Зник у січні 2016 року поблизу Попасної Луганської області. 22 листопада 2017 року зателефонував батькові й розповів, що перебуває в Луганському СІЗО.

Едуард Неделяєв – блогер. Затримано в листопаді 2016 року. Під ніком Edward Ned розміщував на своїх сторінках у соцмережах критичні пости про те, що відбувається в окупованому Луганську, та підтримував Україну.

Ігор Козловський – відомий учений-релігієзнавець, історик, викладач одного з донецьких вишів. Затримано наприкінці січня 2016 року. Його дружина припустила, що причиною арешту було листування, яке Козловський вів у Facebook.

Володимир Фомічов – співробітник київської організації "Центр UA". Затримано 4 січня 2016 року, коли він приїхав на підконтрольну бойовикам територію до батьків на новорічні свята. Обвинувачено в тому, що нібито провіз у Макіївку дві гранати.

Олександр Морозов та Іван Ляса – учасники оборони донецького аеропорту. Морозова захопили в січні 2015 року.

"Нас обстріляли, машину, я залишився сам, і потім, через добу, коли виходив, то заблукав і зайшов у Донецьк. І там уже за два тижні мене виловили", – розповідав він у коментарі НТВ.

Ляса служив у танкових військах. Бойовики підбили танк, його поранили й узяли в заручники.

Олександр Олійник – розвідник. Узято в заручники в лютому 2015 року під Дебальцевим. Обвинувачено в "тероризмі".

Микола Герасименко та Олександр Лазаренко – бійці батальйону "Кривбас". Були захоплені у 2015 році неподалік від Дебальцевого.

Євген Чуднєцов – боєць полку Національної гвардії "Азов". Його утримували із зими 2015 року, визнали винним у "спробі повалення конституційного ладу" і "проходженні підготовки в екстремістській організації". Засудили до 30 років в'язниці. Протягом двох років Чуднєцов перебував в одиночній камері донецького СІЗО, потім його перевели в колонію в Макіївці – його рідному місті.

Олексій Кириченко та Андрій Бессараб – жителі Харківської області. Кириченко перебував у заручниках протягом трьох із половиною років. Пішов добровольцем на фронт у серпні 2014-го. Служив розвідником у штабі АТО, воював на Савур-Могилі. Після поразки виходив з оточення у Волновасі, але потрапив у засідку на блокпості неподалік від Старобешевого.

Бессараба бойовики утримували з 2016 року.

Василь Гулька, Олексій Кодьман, Микола Іовов і Володимир Бачинський – бійці 56-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ з Тернопільської області. 12 листопада 2015 року Гулька, Кодьман та Іовов виконували бойове завдання й були захоплені в районі села Павлопіль неподалік від Маріуполя. Трохи пізніше захопили Бачинського.

Роман Фурсов – боєць 58-ї бригади. Опинився в заручниках унаслідок зіткнення під Кримським Луганської області 25 листопада 2017 року.

Олександр Калін – військовослужбовець 2-го батальйону "Горинь" із Рівненської області. Був захоплений 13 вересня 2015 року.

Артем Віндюк – боєць 24-ї бригади з Волині, бойовики утримували його протягом року й одного дня.

Валерій Радовець і Олексій Кушпіль – бійці 57-ї бригади. У квітні 2016 року були затримані під Горлівкою. У "міноборони ДНР" заявили, що військові "рухалися у п'яному вигляді на автомобілі ЗІЛ-131 трасою Артемівськ – Майорськ".

Олександр Храмих – житель Тореза, військовослужбовець батальйону "Шахтарськ". Затримано бойовиками й засуджено в червні 2017-го за "насильницьке захоплення влади". Відбував покарання в колонії суворого режиму.

Павло Юрбаш – боєць 10-ї бригади. Потрапив до бойовиків у липні 2016 року, намагаючись витягти загиблого товариша.

Олександр Абрамов – "військовослужбовець ДНР". У вересні 2016 року був засуджений до 18 років в'язниці за "шпигунство на користь українських силовиків".

Валентина Бучок – одна з небагатьох звільнених жінок. Працювала електромонтером у Донецьку. У лютому 2017-го її було обвинувачено у "співпраці з СБУ".

Галина Гайова – старша медсестра пологового відділення лікарні в Докучаєвську. У листопаді 2017 року її було засуджено до 10 років колонії за обвинуваченням у "шпигунстві на користь іноземної держави".

Лілія Коць – екс-боєць 8-го батальйону Української добровольчої армії "Аратта". У жовтні 2016-го "МДБ ДНР" опублікувало відео із зізнаннями затриманої Коць у спробі викрасти "військовослужбовця ДНР".

Кузьма Гашпор – працівник комбінату "Азовсталь" із Маріуполя. У вересні 2015 року виїхав до Безіменного та не повернувся.

Олексій Голіков – житель Горлівки. Разом з іншим горлівчанином Ігорем Кулішем його обвинуватили у спробі "підірвати високопоставленого армійського офіцера ДНР". Під час затримання в липні 2016-го Голіков нібито встиг натиснути на кнопку вибухового пристрою, один із них спрацював, але внаслідок вибуху ніхто не постраждав.

Едуард Казначеєв – колишній суддя Донецького апеляційного адміністративного суду. 10 квітня 2017 року в маріупольську поліцію звернулася голова суду Раїса Ханова, яка розповіла, що Казначеєв не вийшов із відпустки. "МВС ДНР" опублікувало відео "Сповідь перебіжчиків", на якому присутній суддя, однак він не висловлює підтримки бойовикам.

Анатолій Костенніков – житель Первомайська Луганської області. Обвинувачено у "шпигунстві" на користь Головного управління розвідки Міністерства оборони України. У вересні 2017-го засуджено до 13 років.

Віталій Недосєкін – директор коледжу при Донецькій академії автотранспорту. Затримано у лютому 2017 року за те, що нібито збирав і передавав дані українським спецслужбам.

Антон Чмерук – 27-річний житель Луганська. У листопаді 2017-го засуджено до 12 років позбавлення волі "за державну зраду у формі шпигунства на користь України".

Олег Чулга – житель Слов'янська. Затриманий співробітниками "МДБ ДНР" у лютому 2015 року за те, що нібито був завербований співробітниками СБУ. Обвинувачений у "шпигунстві" й у грудні 2016-го засуджений до 11 років позбавлення волі.

Віталій Швайко – генеральний директор Лутугинського науково-виробничого валкового комбінату. Заарештовано в лютому 2016 року за підозрою у "зловживанні посадовими повноваженнями". Він нібито розрізав на заводі військову техніку бойовиків.

Окрім того, на підконтрольні Україні території повернулися Арбузов О., Бєлов Ю., Бердник Д., Гладкий С., Даркін О., Канарський О., Кононенко Є., Кононенко І., Кусков О., Левашов Д., Любчук В., Новицький А., Петрачкова О., Політова О., Попов О., Радулов С., Сапожніков І., Сінченко Г., Симоненко Є., Соболев М., Старченко С., Сичов Л., Тиренко І., Яковенко І.

Загалом серед колишніх заручників 41 цивільний і 32 військові.

Президент України Петро Порошенко зустрів звільнених українців у Краматорську, звідки вони літаком вилетіли до Харкова, а потім прибули до Борисполя.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ