Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Викладачі та студенти ПТУ готують загальнонаціональний страйк

Днями сесія міської ради Стрия ухвалила рішення виділити на зарплати викладачам та стипендії учням чотирьох місцевих ПТУ майже 4 млн гривень. Цієї суми вистачило тільки на те, щоб покрити борги за лютий. Про це в коментарі для Гал-інфо повідомив директор Вищого професійного училища №35 міста Стрия Олег Кизима.

Нагадаємо, працівникам та учням вищих професійних технічних училищ Львівщини масово боргують зарплати і стипендії, зокрема, йдеться про чотири навчальні заклади Стрия. Невиплата зарплат пов’язана із прийняттям закону про державний бюджет у 2015, який, зокрема, переклав фінансування зарплат на бюджети міст обласного підпорядкування.

 «У середині лютого ми отримали зарплати за січень.  Далі на сесії  міської ради було вирішено, що гроші на зарплату за лютий нам теж дадуть. Йшлося про 1,9 млн грн, які вдалось зекономити та близько 2 млн із програми «Соціально-економічного розвитку міста».  Однак сесії міської ради була не простою. Мерію заблокували представники громадських організацій, які стверджували, що ці кошти  мають інше призначення. Активісти близько двох годин не пускали депутатів на робочі місця.  Згодом депутати таки змогли зайти до сесійної зали», - розповів Олег Кизима.

За його словами, у раді є 35 депутатів,  під час голосування був 21 депутат. Усі присутні одноголосно проголосували  за те, щоб кошти виділити на оплату зарплат та стипендій.

«Однак міський голова Стрия сказав, що це востаннє, бо місто грошей не має. Мовляв, це наші проблеми», - наголосив чоловік.

«У наших училищах створені страйкові комітети. Думаю, що зовсім скоро ми під егідою профспілок вийдемо на загальнонаціональний страйк», - поділився планами директор.

Додамо, що, за даними уряду, нині без  жодної копійки залишилось  20 ПТНЗ, для 200 таких навчальних закладів передбачено фінансування, якого вистачить на один-три місяці. Через це в деяких ПТНЗ припинено навчальний процес: вже відключені  від електропостачання профтехучилища Мукачевого, Борисполя, Кам'янець-Подільського, Нововолинська.

Сьогодні в Україні в системі професійно-технічної освіти діють 795 навчальних закладів, в яких навчаються 292 тисячі учнів, переважно з малозабезпечених сімей, сироти.

29 січня 2016 року під стінами Кабінету Міністрів та Верховної Ради пройшла акція протесту працівників ПТНЗ та представників батьківських комітетів.

На початку лютого цього року ВР ухвалила зміни до Бюджетного кодексу і бюджету України щодо повернення практики фінансування професійно-технічної освіти з бюджетів областей та держбюджету, яке було раніше скасовано у зв`язку з ухваленням бюджету на 2016 рік. Однак ці зміни досі не підписав Президент України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ