Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ізраїль викликав посла США через голосування в ООН

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху викликав посла США на фоні загострення суперечностей між Вашингтоном і Тель-Авівом після прийняття в ООН резолюції проти Ізраїлю.

Біньямін Нетаньяху, який також є міністром закордонних справ, вдався до незвичного кроку, викликаючи посла Дена Шапіро до свого офісу.

Це сталося після того, як Ізраїль викликав послів тих країн, які в ООН проголосували за резолюцію. Серед них також є Україна.

Ізраїль пообіцяв застосувати кроки у відповідь на, як вони заявили, "ганебну"дію ООН.

Резолюцію, яка різко критикує дії Ізраїлю, прийняли у п'ятницю. США утрималися від голосування, не застосувавши своє право вето.

Резолюція ООН закликає Ізраїль припинити ‎будівництво поселень на окупованих палестинських територіях.‎

Як йдеться в документі, поселення не мають "жодної юридичної сили" і є "грубим порушення норм міжнародного права". Там назвали це основною перешкодою на шляху до вирішення ситуації.

Ізраїль звинуватив США, свого найближчого союзника, який, втім, часто критикує поселення, у тому, що це вони спроектували таке голосування в ООН. Вашингтон звинувачення заперечує.

Біньямін Нетаньяху заявив, що не сумнівається в тому, що адміністрація Обами зініціювала таке рішення і координувала формулювання. За його словами, друзі не скликають Радбез ООН через друзів.

Пан Нетаньяху і президент США Барак Обама мали складні відносини протягом двох термінів Обами, і Ізраїль побоювався, що Вашингтон міг застосувати такий захід в останні тижні президентства Обами.

Обраний президент Дональд Трамп заявив, що голосування було "великою втратою" для Ізраїлю.

Пан Трамп пообіцяв, що все зміниться після того, як він займе посаду 20 січня.

Пан Нетаньяху наказав МЗС зібрати послів 10 країн, які голосували за резолюцію і які мають посольства в Ізраїлі.

Догана у день Різдва, коли більшість посольств закриті, є незвичним кроком, який свідчить серйозне ставлення Ізраїлю до цієї ситуації.

Біньямін Нетаньяху запевнив, що Ізраїль добиватиметься скасування резолюції. Він додав, що союзники у конгресі США і у новій адміністрації пообіцяли йому підтримку.

Пан Нетаньяху також повідомив, що зупинив фінансування п'яти ООН установ, "які особливо ворожі до Ізраїлю", і попередив про подальші кроки у відповідь.

Серед країн, які проголосували за цю резолюцію, є і Україна.

У зв'язку з цим Біньямін Нетаньяху оголосив про скасування офіційного візиту українського прем'єра Володимира Гройсмана до Ізраїлю. У Києві запеняються, що дружбі України та Ізраїлю нічого не загрожує.

Питання єврейських поселень є одним з найбільш спірних між Ізраїлем і палестинцями.

Більше 500 тис. євреїв живуть у 140 поселеннях на території окупованих Західного берега ріки Йордан і східного Єрусалима - палестинці претендують на цю землю для майбутньої держави.

Згідно з міжнародним правом, поселення є нелегальними. Ізраїль це заперечує.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ