Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Кабмін вирішив скільки бюджетників навчатимуться у вишах

Кабмін затвердив обсяг державного замовлення на 2017 рік - 54% цьогорічних випускників шкіл матимуть можливість навчатися у вишах за державний кошт, - Освіта.ua.

Кабмін затвердив обсяг державного замовлення на 2017 рік на підготовку молодших спеціалістів, бакалаврів, магістрів, а також наукових та науково-педагогічних кадрів. Відповідне рішення - з доопрацюванням постанови упродовж 3 днів - було ухвалено 12 липня 2017 року, на засіданні уряду, повідомили у Міносвіти.

Згідно з рішенням Кабінету Міністрів, у 2017 році за кошти бюджету навчатимуться 57 тисяч молодших спеціалістів, 82 тисяч бакалаврів та 62 тисячі магістрів.

Загалом, держава виділить кошти на підготовку 212 тисяч фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів у ВНЗ та наукових установах.

Порівняно з минулим роком держзамовлення зменшилося на 17,5%. Переважно це пов’язано з тим, що цього року вперше не буде набору на освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст».

«Прощання з рівнем «спеціаліст» в Україні затягнулося. Про необхідність цього говорили ще 10-15 років тому, однак лише ухвалений 2014 року закон «Про вищу освіту» визначив, що останній прийом на спеціаліста відбудеться в 2016 році. Тому цього року відбулося остаточне скасування рівня «спеціаліст» і на нього немає держзамовлення», – повідомив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Зменшення обсягів також відбулося через скорочення кількості випускників 11-х класів на 4,3%. Утім загалом 54% цьогорічних випускників шкіл матимуть можливість навчатися у вишах за державний кошт.

Стосовно ж пріоритетних спеціальностей, то цього року вперше збільшено обсяги державного замовлення бакалаврів на природничі, технічні та аграрні спеціальності. Зокрема, фізика та астрономія, прикладна фізика та наноматеріали, математика, мікро- та наносистемна техніка, біотехнології та біоінженерія, атомна енергетика, агрономія, захист і карантин рослин, лісове господарство.

У Міністерстві освіти наголошують, що відомство поступово зсуває пріоритети державного замовлення.

«Формуючи його, ми спираємося не тільки на попит з боку вступників, які здебільшого орієнтуються на поточну ситуацію в економіці України, а насамперед на ті перспективи, які ми хочемо закладати в економіку України на майбутні десятиліття. Тому, готуючи пропозиції до держзамовлення 2017 року, ми орієнтувалися на середньостроковий та довгостроковий Форсайт розвитку економіки України. І збільшення замовлення на природничі, технічні та аграрні спеціальності – це крок до підготовки фахівців для майбутньої економіки України», – наголосив директор  профільного департаменту МОН.

У міністерстві також повідомили, що в 2017 році окремо збільшено держзамовлення для підготовки вчителів. Зокрема, забезпечено 7 тисяч 405 місць для майбутніх вчителів-предметників. Загалом за галуззю «Освіта» передбачено 12 315 бюджетних місць.

Разом з тим, цього року зменшено обсяги державного замовлення для «бакалаврів» на спеціальності: економіка, право, міжнародне право, туризм, готельно-ресторанна справа.

«Враховуючи наповненість ринку праці за цими спеціальностями, було прийнято рішення, що більший відсоток вступників за ними навчатиметься не за державний кошт. Ми ж сконцентрували зусилля на природничих, технічних та агарних спеціальностях, де не так просто виправдати витрати на контрактне навчання, але від цих спеціальностей залежить науково-технічний прогрес і рівень нашої економіки в наступні десятиліття», – сказав Олег Шаров.

В аспірантурі безкоштовно зможуть навчатись 4 422 аспіранти, в докторантурі – 468 докторантів.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ