Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Керівники вугільних підприємств Львівщини та Волині у вибої спускаються не часто

Керівники і посадовці ДП «Львіввугілля», «Волиньвугілля» та шахт не спускаються у вибої стільки разів, як передбачено нормативами у нічні зміни, приписи про порушення видаються у 30% від кількості підземних обстежень, у більшості випадків при виявленні порушень правил безпеки (ПБ) ведення гірничих робіт не зупиняють. І це лише частина фактів, які свідчать про низький рівень відомчого нагляду на вугільних підприємствах. Про це повідомила прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області.

У приписах фіксуються порушення, що мають поверхневий характер. Відомчий нагляд фактично не виявляє порушень пилогазового режиму та електровибухобезпеки обладнання, тоді як інспекторами Західної державної міжрегіональної гірничотехнічної інспекції у вугільній промисловості (Держгірпромнагляд) при проведенні режиму посиленого нагляду (5 жовтня – 4 листопада) виявлено 39 порушень пилогазового режиму, один випадок перевищення допустимої концентрації метану в рудниковому повітрі в тупиковій частині головного північного вентиляційного штреку на шахті «Великомостівська» ДП «Львіввугілля». Крім того, 14 порушень стосувалися електровибухобезпеки обладнання.

Загалом Західною державною міжрегіональною гірничотехнічною інспекцією у вугільній промисловості під час дії режиму посиленого державного нагляду здійснено 21 обстеження очисних вибоїв, 28 обстежень прохідницьких вибоїв та 69 інших об’єктів шахт (рудниковий транспорт, стацобладнання тощо), під час яких виявлено 1 890 порушень нормативно-правових актів з промислової безпеки і охорони праці. Один раз було заборонено ведення гірничих робіт по шахті №1 «Нововолинська» Шахтоуправління «Нововолинське» ДП «Волиньвугілля» та один раз заборонено спуск людей в шахту на ВП «Шахта «Візеейська», 16 разів зупинялося ведення робіт в очисних і 21 раз в підготовчих вибоях, 51 раз заборонялася експлуатація інших об’єктів шахти.

За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 84 працівників шахт, у тому числі два директори шахт та вісім головних інженерів шахт. За грубі порушення ПБ роботодавцям направлено два подання на відповідність займаним посадам. Одного з порушників - механіка дільниці шахтного транспорту шахти «Степова» звільнено із займаної посади, а начальнику дільниці підготовчих робіт шахта «Лісова» оголошено догану і позбавлено 100% премії.

Також направлено матеріали в органи місцевої прокуратури на сімох посадових осіб.

У період дії посиленого режиму на вугільних підприємствах Львівської та Волинської областей сталося 11 випадків загального виробничого травматизму, за період дії попереднього посиленого режиму (з 15 серпня по 15 вересня) сталося 12 випадків загального виробничого травматизму. Слід відмітити, що не допущено випадків зі смертельним або важким наслідком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ