Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Кібершахраї вкрали півмільйона гривень за неповних два місяці

Кібершахраї вкрали півмільйона гривень за неповних два місяці, - прес-служба Національної програми SАFЕ CARD.

Говорячи про дії кібершахраїв, часто немає повного уявлення про масштаби цієї загрози. Зловмисники вигадують все більш досконалі пастки, а рівень платіжної культури залишає бажати кращого - користувачі все ще мало звертають увагу на безпеку своїх платежів, не перевіряють сайт на фішинг, не оновлюють антивірусне програмне забезпечення, розкривають свої конфіденційні дані (які не можна розкривати взагалі нікому і ніколи!) по телефону незнайомцям, які видають себе за банківських співробітників.

Щодня банки і платіжні сервіси на базі захищеної системи Exchange-Online обмінюються інформацією про підозрілі електронні платежі, з ознаками шахрайства. Ці платежі намагалися зробити шахраї, використовуючи вкрадені у клієнтів реквізити карт. Деякі з них, на жаль, були успішні, і клієнти зазнали фінансових збитків.

Тільки за період з 1 серпня по 26 вересня поточного року платіжні сервіси зафіксували 12 416 підозрілих і шахрайських операцій поповнення мобільних телефонів і переказів з картки на картку (на загальну суму 3 409 000 гривен, якщо вважати втрати в гривневому еквіваленті, як це відбувається на Exchange -Online). При цьому в операціях брало участь 7 390 банківських карт 135 банків з 53 країн (українських банків - 67). Шахраї намагалися вивести кошти на 975 мобільних номерів. Переважна більшість операцій - поповнення мобільних телефонів.

ТОП-5 країн за картками яких проводилися спроби шахрайських операцій. Всі ці операції вдалося розпізнати, як потенційно небезпечні:

На жаль, багато підозрілі (з ознаками шахрайства) операції виявляються «успішними». Тобто, клієнти втрачають гроші. За вказаний період за картками українців було скоєно тисячу дев'ятсот двадцять вісім операцій на суму 238 955 гривень.

Кількість операцій по українських картах: всього - 10 085; «Успішних» - 1 928 операцій на суму 238 955 гривень.

ТОП-5 країн, по картах яких пройшли «успішні» операції:

Обмін інформацією відбувається в Exchange-Online - міжгалузевий системі протидії шахрайству в платіжній сфері та кредитуванні, яку використовують понад 40 українських банків і компаній, що працюють в сфері платежів та кредитування. Системою користуються також банки і платіжні сервіси інших країн.
Обмін інформацією про підозрілі платежі дозволив:

·         запобігти збиткам від шахрайських транзакцій на сайтах інших платіжних сервісів, також беруть участь в обміні інформацією;

·         проінформувати банки, за чиїми картками проводилися шахрайські транзакції.

У статистику включені:
·         Операції, пов'язані з вішингом. Це всі ті транзакції, які були проведені в результаті "успішного" телефонного шахрайства (коли шахраї виманили у жертви конфіденційні дані її банківської карти і зняли з карти гроші, або коли шахраї направили жертву до банкомату і обманом схилили її зробити переказ грошей на їх рахунок. Читайте докладний опис шахрайських прийомів при вішинг: як злочинець втирається в довіру до жертви, за кого себе видає і як саме "веде" гроші з рахунку. Телефонних шахраїв можна легко (!) дізнатися під час телефонної розмови.

·         Операції, пов'язані з фішингом. Це транзакції, вчинені в результаті крадіжки секретних даних банківських карт жертв на фішингових сайтах. Велика частина таких сайтів імітує сервіси для поповнення мобільних телефонів і / або здійснення грошових переказів з картки на картку. Хоча є фішингові веб-ресурси, які видають себе за сайти продажу дешевих авіаквитків, сайти для віддаленого працевлаштування тощо. Деякі шахрайські ресурси зберігають дані банківських карт, які жертви вводять, намагаючись зробити платіж. Інші фішингові сайти, що імітують сервіси грошових переказів, способи переадресовувати операцію на легітимний сервіс, в процесі підміняючи номер картки одержувача (підставляючи номер карти шахрая) і змінюючи суму переказу (в деяких випадках).

·         Випадки крадіжки конфіденційних даних (і як результат - грошей з рахунків) після зараження комп'ютерів жертв шкідливим програмним забезпеченням.

·         Інші шахрайські операції (афери, вимагання і т.д.), що призвели до того, що жертви втратили гроші зі своїх банківських карт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ