Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кіровоградська область може першою залишитися без аналогового мовлення

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення проведе в Кіровоградській області експеримент у рамках переходу країни на цифрове мовлення, щоб перевірити, чи готова Україна повністю відмовитися від аналогового мовлення, повідомляє прес-служба 1+1 media.

Кіровоградська область обрана в зв’язку з тим, що вона не прикордонна, має ідеальне поле для експериментів, оскільки на її території є різні верстви населення, і проблемний рельєф. Проте проведення експерименту спочатку повинні схвалити на рівні урядової комісії, яка займається переходом з аналога на цифру. Також розглядалися варіанти провести цей експеримент у Київській та Житомирській областях.

“Не почавши, ми ніколи не зрозуміємо. Тобто зараз ми зіткнулися з Кіровоградською областю і починаємо визначати ці зони. Покриття, яке нам надає УДЦР, не поступається аналоговому покриттю. Чим раніше ми почнемо, тим швидше це питання буде закрите”, − каже член регулятора Олександр Ільяшенко.

Разом з тим в Нацраді визнають, що оскільки заміри контрольні, а офіційні за новою методикою ще ніхто не проводив, то дані не можуть бути на 100% об’єктивними і відповідати дійсності. Практичні експерименти дають змогу зрозуміти, наскільки насправді розрізняються цифри.

Зі слів генерального директора Кіровоградської ОДТРК Вадима Мурованого, навіть за наявності спеціального септоп-боксу, лише 40% населення території має можливість приймати цифровий сигнал. Тоді як аналогове покриття становить 70%. Воно, хоч і недосконало, але навіть з перешкодами ловить сигнал, на відміну від цифрового, який не проникає до споживача крізь рельєфну особливість окремих населених пунктів.

Також експеримент може продемонструвати додаткову соціальну проблему − недостатню наявність відповідного обладнання у жителів регіону. На Кіровоградщині зазначають, що до 2015 року соціально незахищеному населенню було передано понад 21 тис. септоп-боксів, частина з яких так і не була використана за призначенням.

Влада області має встановити, яка кількість септоп-боксів потрібна і як їх закупити. Паралельно проводитиметься регіонально-інформаційна кампанія для населення з роз’ясненням як переходити на цифрове телебачення.

Нагадаємо, у січні глава Нацради Юрій Артеменко повідомляв, що навесні в Україні буде проведений експеримент у рамках переходу країни на цифрове мовлення – вимкнення в одній з областей аналогового мовлення. З його слів, такою областю може виявитися Київська або Житомирська.

Нагадаємо, вимкнення аналогового мовлення в Україні заплановане на 30 червня 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ