Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Клімкін: Неприпустимо, що Росія як країна-агресор має право вето в ООН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликає провести реформу ООН. На його думку, неприпустимо, що Росія, здійснюючи агресію проти України, може блокувати рішення Ради безпеки ООН. повідомила DW.

Глава МЗС України Павло Клімкін упевнений у необхідності реформи системи Організації об'єднаних націй (ООН). "Я завжди кажу, що нам потрібна ґрунтовна реформа системи ООН, зокрема Ради безпеки", - сказав міністр у інтерв'ю.

За його словами, неприпустимо, коли у ХХІ столітті країна, яка здійснила акт агресії проти іншої держави, має право вето. Ідеться про те, що Росія як один із шести постійних членів Ради безпеки ООН може ветувати рішення Радбезу організації. "Зараз є багато країн, які прекрасно розуміють, що така реформа нам потрібна, що не можна залишати Росії право вето, право вето постійного члена Радбезу має бути обмежено, а деякі навіть говорять про колективне право вето"

Водночас політик визнав, що реалізувати цю ідею доволі складно. "Зараз ми думаємо над тим, щоб скликати конференцію високого рівня. У нас будуть ініціативи, зокрема у рамках ООН, яким чином зменшити ризики, яким чином протидіяти переміщенню через кордон зброї та військ, яким чином здійснити режим контролю над озброєннями, яким чином здійснити заходи щодо довіри", - підкреслив глава українського МЗС. За його словами, для цього потрібна воля більшості членів ООН, і українська сторона наразі над цим працює.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ