Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Князевич просить лікарів ретельно прописувати анамнез хворих з атиповою пневмонією

Клініко-експертна комісія МОЗ України провела аналіз інформації про 90 випадків хворих, що померли від двосторонньої негоспітальної пневмонії, та первинної медичної документації 39-ти хворих цієї категорії. Про це повідомили під час селекторної наради МОЗ України під головуванням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича. Передає прес-служба МОЗ.

Перевірка Контрольно-експертної комісії дозволила системно проаналізувати перебіг захворювань, що закінчились важкими наслідками, та засвідчила, що в історіях хвороб подеколи був незадовільно прописаний анамнез.

Міністр охорони здоров'я України Василь Князевич під час селекторної наради звернувся до медичної громади з проханням у цей складний період більш уважно поставитись до ведення медичної документації, аби запобігти звинуваченням у наданні неякісної допомоги. "Вже сьогодні правоохоронними органами вилучається медична документація, тож я вас прошу, аби ми не мали "справ лікарів" ретельно поставтесь до виконання своїх обов'язків, в тому числі й щодо "паперової роботи". Я розумію, в яких складних умовах зараз працюють медики, для життя хворого цінність має кожна хвилина, але ще раз закликаю дотримуватись всіх формальних речей". В. Князевич наголосив, що за умови вилучення документів, у лікарні повинна залишатися їх копія, яка дозволить іншим фахівцям-медикам, профільному міністерству зробити власний висновок.

Як засвідчили результати аналізу, з 90 померлих осіб найбільшу частку становили громадяни молодого, працездатного віку: 52 особи віком від 19 до 40 років, 26 осіб померло у віці 41-55 років, інші випадки припадають на людей похилого віку та дітей.

Симптоми, які спостерігались на різних етапах захворювання, - це лихоманка з температурою більше 38 С, кашель, розлади дихання. При кашлі було характерним мізерне виділення мокроти або сухий непродуктивний кашель з вкрапленнями крові. Всі хворі надходили до стаціонару в середньому через 3-7 днів від початку захворювання, перебували в тяжкому стані. Термін часу від початку захворювання до смерті в середньому складав від 4 до 7 днів. У всіх хворих при надходженні до стаціонару спостерігались ознаки дихальної недостатності різного ступеня, які швидко наростали та проявлялися прискоренням частоти дихання, задишкою та неефективністю самостійного дихання. Рентгенологічні дослідження були виконані на 1-2 добу госпіталізації. У більшості хворих спостерігалось двобічне ураження нижніх часток легенів з подальшою тенденцією до тотального ураження.

Всі висновки роботи Клініко-експертної комісії МОЗ України були обговорені з експертами ВООЗ. Міністерством охорони здоров'я підготовлена та запроваджена уніфікована форма збору інформації, а також алгоритми обстеження хворих та клінічних протоколів під час подолання епідемії грипу та пандемічного грипу AH1N1 на території Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ