Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Конституційний суд продовжить розгляд люстрації 14 червня

Конституційний суд продовжить розгляд справи про можливе скасування норм закону "Про очищення влади" у вівторок, 14 червня. Про це йдеться в повідомленні на сайті суду.

У п'ятницю одразу кілька посадовців зробили заяви щодо даної справи.

Так генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що скасування закону про люстрацію є неприпустимим: "Як керівник ГПУ, де закон "Про очищення влади" дав найвагоміші результати, вважаю неприпустимим його скасування".

За його словами, якщо Конституційний суд "піде проти волі народу України – це стане початком кінця цього складу суддів".

Пан Луценко наголосив, якщо закон про люстрацію скасують, він звернеться до депутатів із пропозицією ухвалити новий закон "Про безумовне очищення влади" із розширеною базою тих, хто підлягає перевірці.

Схожу пропозицію висловив і міністр юстиції Павло Петренко: "У разі прийняття такого "рішення" Конституційним судом (Про скасування норм щодо люстрації. - Ред.), звертаюся до народних депутатів з пропозицією негайно схвалити нову редакцію даного закону. Це дасть можливість зберегти ті результати люстрації, які ми маємо на сьогодні, а також продовжити процес очищення влади".

"Наступного тижня парламент повинен почати свою роботу саме з питання щодо Закону про очищення влади і не дати припинити процес люстрації. Я звертаюся до депутатів з проханням не розглядати жодних законів, доки цього не буде зроблено", - додав міністр.

А голова Верховної Ради Андрій Парубій завив, що, на його думку, підстав для скасування Конституційним судом закону про люстрацію немає.

Водночас "Опозиційний блок" назвав такі заяви "прямим тиском" на Конституційний суд і запропонував Юрію Луценку як генпрокурору оцінити власні слова.

У п'ятницю Конституційний суд розглядав питання відповідності Конституції деяких положень закону "Про очищення влади". Результати розгляду поки що невідомі.

Розгляд справи відбувається за конституційним поданням Верховного суду та 47 народних депутатів.

Подання розглядають у закритій частині пленарного засідання Конституційного суду.

Раніше у ЗМІ з'явилась інформація, що суд може ухвалити рішення про скасування люстрації посадовців, які працювали на керівних посадах за часів екс-президента Віктора Януковича.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ