Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Конституційний Суд прийняв соломонове рішення – Ющенко Раду може розпустити, але Конституція цього не передбачає

Конституційний Суд України оприлюднив рішення за поданням Президента щодо формування уряду після створення нової коаліції. Згідно з ухваленим рішенням, внесення пропозицій президенту щодо кандидатури прем’єра, а також щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді. Про це повідомив УНІАН.
Як повідомило агентство , водночас суддя Конституційного Суду Андрій Стрижак визнає, що рішення КС не дає відповіді на питання, яке ставив Президент у своєму подані щодо формування уряду після створення нової коаліції.

За словами Стрижака, чинна Конституція не передбачає, що в разі переформатування коаліції необхідна відставка діючого уряду і формування нового, а тому сьогодні Конституційний Суд дав відповідь на подання президента, виходячи виключно з положень діючого Основного Закону.

«А чи отримав президент відповідь на запитання, з яким звертався до Конституційного Суду? Якщо не прочитати уважно – ні, а чи дає Конституція відповідь на це запитання президента? Якщо подивитися на ст. 83 – ні, не дає. Тому я вважаю, що наше рішення не дає відповіді на питання, яке ставив президент, але ми дали відповідь в межах Конституції і своїх повноважень. Цим рішенням ми підтвердили порядок, закріплений в Конституції», - сказав Стрижак.

У свою чергу представник президента в КС Марина Ставнійчук заявила, що Президент Віктор Ющенко визначиться з питанням щодо можливого дострокового розпуску Верховної Ради після детального вивчення рішення Конституційного Суду щодо формування уряду після створення нової коаліції.
r "Я думаю, що перш ніж ставити і відповідати на таке питання, президент України повинен уважно почитати рішення Конституційного Суду, вивчити всі обставини, які пов’язані з прийняттям – і юридичні і фактичні", - сказала Ставнійчук.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ