Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Короста, голод і антисанітарія змусили бійців ЗСУ йти маршем на Миколаїв

Військовослужбовці 53 механізованої бригади 8 лютого влаштували піший марш з полігону Широкий Лан до Миколаєва. 46 бійців, не витримавши жахливих умов життя, вирішили йти до військового прокурора скаржитися на командування.

На полігоні Широкий Лан, розташованому в 30 кілометрах від Миколаєва, 53 бригада перебуває вже 4 дні. Але катастрофічна ситуація з харчуванням, нічлігом і гігієною склалася вже давно - як бійців вивели із зони АТО на полігон у Дніпропетровській області.

Під Миколаєвом бійці сплять практично на снігу, харчуються власним коштом. Багато хворіють, а через те, що не миються, почалася короста. Не отримавши жодної відповіді від командування, військові вирішили пішки йти до Миколаєва скаржитися до військової прокуратури на командира батальйону Олександра Марущака.

«Ми отримали сухпайком на дві доби ще 1-ого числа. Сьогодні 8 число. Ми харчувалися за свої гроші, спали на снігу. Половина спали на БМП, тому що ніде було спати ... Люди йдуть тут з радикулітами, з нирками - всі валялися в наметі. З пневмонією людина лежала. Медики є, але треба записатися в чергу, і тебе може бути відвезуть на наступний день, а може і через тиждень в шпиталь. Якщо вийде, але що покладуть тебе - це далеко не факт», - розповідає кулеметник 8 роти Віталій Путілін.

За його словами, він особисто купався в останній раз ще торік, 25 грудня. І то тільки тому, що по шляху в частину з навчання зі Львова він за свої гроші зняв номер. Його товариш мобілізований Ігор каже, що вже й не пам'ятає, коли востаннє у них була лазня.

«Вчора спробували виїхати купити дров на «Бесі» (БМП, - ред), комбат сказав - будете заправляти її за свої гроші і дрова купувати теж. Води по сьогоднішній день досі немає, топили сніг ... Я розумію, це на передовій, але я ніяк не можу зрозуміти, чому над нами знущаються тут вже другий місяць. Люди вже просто не витримують, так далі вже не може бути. Сьогодні ми знайшли одного старшого, начальника штабу, говоримо - ви хоча б поясніть, як ми житимемо далі. Він каже - мовчки ... У нас з'явилася короста, бо не милися. Вони позначили людей білим бинтиком, нібито це коростяві, і так воно і триває. Короста почалася ще в черкаському полігоні, ми ж скільки не милися - подивіться на нас».

Третій військовий,що  також йде пішки до Миколаєва, пояснює, що це не миттєвий бунт, а вже давно наболіле питання.

«Кожен раз, коли ми свої вимоги ставимо перед своїм власним командуванням, вони кожен раз обіцяють їх вирішити, але в підсумку нічого не вирішують», - каже мобілізований боєць 53 бригади.

По шляху проходження військових в місто, до них під'їхав представник військової комендатури. Він запропонував підвезти кількох представників бригади в Миколаїв на зустріч з прокурором. На це бійці відповіли відмовою, сказавши, що побачити прокурора хочуть всі учасники пішого маршу.

«Ми просимо просто умов, треба зробити так, як це прописано в статусі Збройних сил України, в якому чітко і ясно прописано - лазня повинна бути хоч раз в тиждень, але це повинна бути лазня, це не повинна одна машина, в якій гріється вода, в інший холодна вода, два тази, і ми всі в них миємося, все! Якщо хочеш помитися - купи, принеси соляру, принеси воду - теж не знаєш де, а потім помиєшся може бути», - говорить кулеметник Віталій Путілін.

В результаті на половині шляху бійців від полігону в Миколаїв обласна адміністрація надала їм автобус. На ньому військових довезли до міста, де організували зустріч з військовим прокурором, якому мобілізовані висловили всі свої скарги.

Громадське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ