Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Корупція, війна і Порошенко з Януковичем: кого українці звинувачують в кризі

Головними причинами кризової ситуації в Україні українці вважають корупцію у владній верхівці та українсько-російську війну. Відповідальними за кризу, на думку громадян України, є президент Петро Порошенко, екс-прем’єр Арсеній Яценюк та екс-президент-втікач Віктор Янукович. Водночас, стверджує більшість опитаних, саме Порошенко може вивести країну з кризи і зупинити війну. Такими є результати дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у листопаді 2016 року.

За даними «Рейтингу», лише 11% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, більшість (78%) – що у неправильному, 11% – не визначились.

89% вважають, що соціально-економічна ситуація в Україні погіршилася за останні два роки, 9% думають, що вона не змінилася, 1% - побачили покращення. 52% очікують, що у наступні два роки соціально-економічна ситуація в Україні погіршиться, 23% -  не зміниться, і лише 11% вірять, що покращиться.

Головною причиною того соціально-економічного стану, в якому зараз перебуває Україна, дві третини визначили корупцію у вищих ешелонах влади. 47% вважають головною причиною військові дії на Донбасі, 43% - вплив олігархів, 37% - захист представниками влади власних, а не державних інтересів, 36% - непрофесіоналізм влади, 32% - небажання депутатів ухвалювати потрібні закони, 26% - корупцію у місцевій владі, 25% - дії Росії проти України, 23% - відсутність єдності в суспільстві, 18% - діяльність попередньої влади, 15% - повільне просування реформ, 14% - небажання українців змінюватися самим і змінювати країну, 12% - Євромайдан, 10% - відсутність союзників України на світовій арені. Про корупцію у вищих ешелонах влади, як головну причину, частіше згадували на Півдні та Сході країни. Військові дії на Донбасі як основну причину більше виділяли мешканці Заходу та Сходу. 

69% опитаних вважають, що відповідальність за нинішній соціально-економічний стан несе, передусім, Президент П.Порошенко, 36% вважає, що відповідальність несе А.Яценюк, 32% - В.Янукович, 30% - В.Гройсман, 11% - М.Азаров, 10% - А.Парубій, 5% - Ю.Тимошенко, по 4% В.Ющенко та Л.Кучма, 3% - Л.Кравчук.

На Півдні та Сході більшість відповідальними вважають П.Порошенка та А.Яценюка. Тоді як на Заході та у Центрі більше відповідальність покладають на В.Януковича. Прихильники більшості партій вважають, що відповідальність за нинішній стан несе, передусім, П.Порошенко. Водночас, виборці БПП, а також половина прихильників Самопомочі покладають основну відповідальність за нинішній соціально-економічний стан на В.Януковича.

27% вважають, що Президент здатний вивести країну з економічної кризи. 22% вважають, що це може бути Уряд, 17% – громадські активісти, волонтери, 12% - опозиція, 11% - Верховна Рада, 7% - Європейський Союз, 4% - олігархи, 2% - місцева влада, 2% - США. Більше чверті опитаних (26%) не визначились із відповіддю.

32% вважають, що Президент здатний зупинити війну на Донбасі. Майже вдвічі менше (17%) вважають, що це може Росія, 14% - Уряд, 11% - громадські активісти, по 9% - Європейський Союз, США, опозиція, Верховна Рада, 6% - олігархи. 23% не визначились із відповіддю на це питання. 

Думка, що саме Президент здатний вивести країну з кризи переважає на Заході та у Центрі. На Заході також більше підтримують тезу, що кризу здатні подолати Уряд, громадські активісти, Верховна Рада та Європейський Союз. Водночас, на Півдні та Сході відносно частіше покладають надії щодо подолання кризи на опозицію.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Терміни проведення: 10-17 листопада 2016 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ