Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Котел у центрі Києва: відео з офісу ОУН - нагадує штурм Майдану

У Києві 9 травня поліція заблокувала на вул. Мазепи офіс організації «Добровольчий рух ОУН». Активістка ОУН Оксана, яка внаслідок нападу правоохоронців зазнала важких тілесних ушкоджень та перебувала в реанімації, в інтерв’ю Гал-інфо розповіла подробиці штурму офісу і надала відео, на якому зафіксовано, як беззбройних людей практично забивають кийками. Відео шокує.
Фото з УНІАН

Як розповіла Оксана, від самого ранку поліція заблокувала офіс організації «Добровольчий рух ОУН».

«Я виходила на сходову площадку із гучномовцем і просила їх дозволити нам вийти. У нас була зареєстрована у КМДА абсолютно мирна акція. Ми мали вийти до метро «Арсенальна» і провести свою акцію. Ніяких провокацій ніхто не планував. Від самого ранку нас заблокували і оточили по периметру будинку з усіх боків. Зробили нам котел у центрі Києва. Потім вони нас атакували перший раз ще до того, як хтось почав щось кидати з вікна», - сказала Оксана.

Вона пояснила, що все відбувалося на емоціях і важко сказати хто і що кидав з вікна.

За її словами, поліція двічі штурмувала офіс організації «Добровольчий рух ОУН». Під час першого штурму нічого не вдалося.

Гранатомет, який було видно на деяких знімках, за словами Оксани, був просто порожній тубус, муляж.

«Не знаю, хто і навіщо його притягнув до вікна. Цього я не розумію, але це не зброя, а сама труба. Вона висіла на стіні в іншій кімнаті», - пояснила Оксана.

За її словами, вона пояснювала силовикам, що в офісі є дівчата і що ні в кого немає ніякої зброї, але це їх не зупинило.

«Я запитала, на якій підставі вони нас затримують? Сказали, що у них наказ особисто від міністра, але його нам не показали», - зазначила дівчина.

Оксана додала, що в приміщенні було близько 20 осіб: «Точної кількості я не знаю. Я стояла на вікні і декламувала Шевченка. Поліція залетіла і зірвала мене з вікна, одразу вдарили палицею по голові. Отямилася на підлозі. Біля мене лежав Захар зі Львова, у нього тепер складна операція, він у важкому стані. Інших просто добивали. Лупили кийками і кричали москальською мовою образи.

Сьогодні я була у Печерському відділку, хотіла забрати свої телефони та плеєр, які вони у мене вкрали. Речі не віддали і навіть слухати не хотіли, але під час того, як я там була, зайшов один із тих, хто був під час побиття. Він був без маски, і я його впізнала. Він знімав мене на камеру, коли усіх затримали. Я впізнала його. Коли сьогодні нас побачив, то одразу почав втікати», - розповіла Оксана.

Наголосимо: у цей час дівчина перебуває у лікарні. Однак учора вона написала заяву у прокуратуру, а сьогодні зняла побої.

Лікарі діагностували у неї струс мозку, численні забої та пошкодження ребер.

«Опору правоохоронцям не чинили, бо не мали чим. Вони пустили газ, це видно на відео, і люди вже були не в стані чинити опір. У нас не було нічого, окрім прапорів. Коли привезли у відділок, мені було дуже погано, і я просила викликати швидку. Я скрутилася на стільці і просила про медичну допомогу. Через годину, чи може через дві мені надали допомогу і лише через те, що під вікнами зібрались активісти.

Вони вилучили у мене паспорт і намагалися змусити підписати якийсь документ. Я відмовилась. Вони постійно цинічно мене запитували, хто мене побив. Самі побили і самі запитували», - розповіла Оксана.

Наразі їй не повідомили, чи висунуті проти неї якісь звинувачення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ