Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Кожен другий хворий в Україні відмовляється від лікування через дорогі ліки

Кожен другий пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів, свідчать результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина», що виконується благодійним фондом «Пацієнти України».
rostraeconomica.nl

Як повідомили в USAID, головною проблемою 94% пацієнтів, які брали участь у фокус-групах, вважають саме дороговизну препаратів. При цьому 48% пацієнтів скаржаться на підробки і неякісні ліки. А відсоток тих, хто вдається до самолікування, сягає майже 70%.

«Цим дослідженням ми хотіли не лише продемонструвати проблеми українських пацієнтів, а й «озброїти даними» уряд України. Його результати призначені для інформування, використання при впровадженні реформ, спрямованих на вирішення проблем кожного окремого пацієнта і, таким чином, населення в цілому. Адже реформа системи охорони здоров’я є пріоритетною для України», – сказала директор регіональної місії USAID в Україні, Білорусі й Молдові Сьюзан К. Фрітц.

Крім того, автори дослідження заявляють, що українці не довіряють лікарям. Майже 40% учасників фокус-груп скаржилися на «непрофесійність медперсоналу», «некомпетентність і байдужість лікарів» і «корупцію в лікарнях».

«Таким чином, аби почати лікування, пацієнтам доводиться вдаватися до різних стратегій: відкладати лікування, проходити неповний курс, позичати кошти, продавати майно. Це слугує підтвердженням непослідовної фармацевтичної політики в Україні: фінансовий тягар майже завжди лягає на плечі хворого», – заявили в USAID.

Дослідження проводили у квітні – вересні 2016 року із застосуванням таких методологічних підходів: кабінетне, якісне (глибинні інтерв’ю з пацієнтами й лікарями, фокус-групи) і кількісне (Омнібус) дослідження. Експертну підтримку в дослідженні надавали Школа охорони здоров’я НаУКМА та Київський Міжнародний Інститут Соціології.

У рамках дослідження провели 2040 структурованих інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України. Вибірка є репрезентативною для дорослого населення, яке постійно проживає на території України, не проходить військову службу і не перебуває у в’язницях або медичних закладах (лікарнях, медичних інтернатах). У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. На території автономної республіки Крим опитування не проводили.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ