Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кожен п'ятий мешканець Львівщини хоче виїхати з України, але понад 55% жодного разу не були закордоном

Кожен п'ятий мешканець Львівської області декларує прагнення виїхати на постійне проживання в інші країни, а кожен четвертий готовий поїхати на заробітки. Такі результати соціології сьогодні, 24 вересня, під час прес-конференції оприлюднила керівник українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

За її словами, у питанні заробітків усі мешканці області солідарні (незалежно від місця проживання та освіти), але активність готові проявити переважно люди до 49 років (частка охочих поїхати серед них сягає 40%), у групі 50-59 років таких 20%, 60 і старші - 3%.

«Щодо виїзду на постійне місце проживання тенденція доволі чітка: у Львові готовність виїхати демонструє 25% населення, у малих містах - 19%, серед селян -15%», - пояснила Наталія Зайцева-Чіпак.

Соціолог додала, що частка осіб, які б хотіли поїхати з України залежить від рівня освіти та доходу респондентів. У групі із неповною середньою освітою таких лише 4%; з середньою - 11%; з середньою спеціальною - 19%; з вищою - 28%. Чим вищим є достаток, тим більше людина прагне поїхати з України (серед бідних таких 10%, серед осіб з середнім доходом 22%, вище середнього - 33%).

«Чим молодша людина, тим більше вона прагне переїхати жити у іншу країну. Серед 20-річних таких 34%, у групі 30-49 років - 25%, 50 років - 9%, 60 і старші - 4%», - пояснила Наталія Зайцева-Чіпак.

Вона додала, що найбільш популярним напрямком і для заробітків, і для виїзду на постійне місце проживання, є країни ЄС. Від 13% до 15% опитаних мріють потрапити саме в Європу. На другому місці, за популярністю, є США та Канада (5-6% мешканців області хотіли б там жити чи працювати). На третьому - Польща.

«Польщу часто бачать місцем заробітків (там готові працювати 6% мешканців області), але рідше як місце проживання (2% хотіли б туди переїхати назавжди).

Подібна ситуація й щодо Росії. Якщо на заробітки туди готові поїхати 3% мешканців Львівщини, то як постійне місце проживання вона приваблює лише 0,2% респондентів.

На фоні високих показників міграційних настроїв отримуємо цікаву інформацію про те, що понад половини (55%) мешканців області жодного разу не були закордоном. Найменше вдалось побачити світ мешканцям сіл: не виїжджали за межі України дві третини населення (66%). Жінки мандрують рідше, ніж чоловіки (61% не бачили інших країн проти 48%)», - пояснила Наталія Зайценва-Чіпак.

За її словами, чим вищий рівень освіти, тим менша частка осіб, які ніколи не виїжджали закордон. Наприклад, серед осіб з вищою освітою, таких 40%, тоді як у інших групах від 55 до 92%.

Соціолог також пояснила, що частота поїздок залежить і від добробуту населення. Чим вищий достаток, тим частіше їздить людина закордон .

Довідка.

Дослідження було проведено центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» з1 по 16 вересня 2013 року. Опитано 1200 респондентів. Похибка - +/- 3,5%. Метод дослідження - особисте формиалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ