Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кожен п’ятий мешканець Півдня та Сходу підтримує автономію окупованого Донбасу

37% мешканців неокупованих частин Півдня та Сходу України переконані, що Луганська та Донецька області мають зберегти відносини з Києвом у такому ж форматі, в якому вони були до кризи. 18% підтримують значну або певну автономію.

Про це свідчать результати опитування мешканців восьми областей Півдня та Сходу України, яке було проведено на початку 2017 року компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID.

Порівняно з минулим роком, мешканці Сходу та Півдня України дещо більше виступають за збереження для Донбасу відносин із Києвом у тому форматі, в якому вони були до кризи. Частка прихильників цієї точки зору зросла із 30 до 34%, якщо порівнювати результати опитування мешканців шести областей по обох хвилях дослідження, без Миколаївської та Херсонської областей, доданих у 2017 р.

Крім того, зменшилася частка прихильників передачі Донбасу Росії, хоча і рік тому вона залишалася незначною (із 3 до 2%).

Існує певна розбіжність у поглядах мешканців різних регіонів. Найбільша частка прихильників збереження довоєнних відносин із Києвом була виявлена у Миколаївській (59%), Херсонській (53%) та Запорізький областях (43%).

Найбільша частка надання Донбасу певної або значної автономії зафіксована у Донецькій, Харківській (по 23%) та Луганській областях (22%).

Найбільше прихильників незалежного статусу Донбасу — серед опитаних респондентів Дніпропетровської області (12%). Саме серед дніпропетровців дуже помітна частка виступає за розподіл Донбасу (майже кожний п’ятий), що є унікальним серед всіх областей.

Найбільше респондентів не змогли визначитися з чіткою відповіддю або прямо відмовилися відповідати серед опитаних мешканців Харківської (43%) та Донецької областей (39%).

Довідка:            

Опитування проводилось компанією GfK на замовлення Інституту масової інформації за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI) та USAID у січні-березні 2017 р. у восьми областях Сходу та Півдня України (Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська, території Донецької та Луганської областей, які контролюються урядом України). Всього було опитано 15 103 респонденти. Теоретична похибка не перевищує 1% для всієї вибірки та 2,5% для кожної області окремо з вірогідністю 0,95. Перша хвиля дослідження була здійснена у листопаді 2015 — січні 2016 р. та охопила 13 830 респондентів у шести областях Сходу та Півдня України (всі вище згадані, крім Херсонської та Миколаївської областей).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ