Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кожен п’ятий офісний працівник в Україні налаштований виїхати за кордон

Сьогодні однією із головних проблем українського ринку праці є «відтік мізків». За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, кожен другий офісний співробітник час від часу задумується про еміграцію, а кожен п’ятий рішуче налаштований виїхати за кордон. З початком кризи ситуація поглибилася — країну тепер полишають найталановитіші спеціалісти.

Проблема трудової міграції для українського суспільства не нова. Бажаючі виїхати за кордон були завжди. Проте якщо раніше Україна втрачала робочі руки, то зараз ідеться про «відтік інтелекту» — основну частину міграційного потоку складають кваліфіковані спеціалісти. Головні причини трудової міграції: падіння економіки, низькі зарплати, нестабільна ситуація в країні, та, як результат, відсутність упевненості в завтрашньому дні.

Ще однією причиною «відтоку мізків» є відсутність можливостей для розвитку малого і середнього бізнесу. Разом із низькими доходами і падінням рівня життя це призводить до поступового зникнення в Україні середнього класу. Якщо в розвинутих країнах на продукти харчування, предмети першої необхідності та комуналку середній клас витрачає не більше 40% щомісячного доходу, то в Україні ці витрати подеколи досягають 80%.

Поки криза не минула, кардинальних змін у зарплатній політиці компаній очікувати не варто. Згідно з опитуванням hh.ua, більшість роботодавців зафіксували зарплати в національній валюті й не планують їх підвищувати. У 2015 році лише 9% компаній проіндексували матеріальні виплати щодо курсу долара. Як наслідок, талановиті спеціалісти не можуть знайти роботу із зарплатою, адекватною досвіду й кваліфікації, а тому вимушені шукати собі застосування за межами України. Найчастіше країну полишають висококваліфіковані фахівці: ТОП-менеджери, а також носії універсального досвіду, затребуваного в більшості країн, — ІТ-спеціалісти, маркетологи, управлінці.

Коли йдеться про ІТ-галузь, то тут експерти відзначають гостру нестачу спеціалістів у країнах Західної Європи. В умовах дефіциту кадрів закордонні роботодавці починають залучати українських програмістів. Незважаючи на те, що в ІТ-галузі найвищі зарплати й найкраща система нематеріальної мотивації, чимало розробників прагнуть працювати за кордоном.

Бажання «білих комірців» побудувати хорошу кар’єру й поліпшити якість життя призвело до посилення міграційних процесів. Український бізнес почав втрачати найкращих спеціалістів. Адже для того, щоб отримати хорошу роботу за кордоном, необхідно пройти переатестацію і підтвердити свої професійні компетенції. На це здатні не всі, а тільки ті, хто дійсно відповідає високим вимогам і впевнений у своїх силах.

Негативні наслідки трудової міграції для України полягають не лише в тому, що бізнес втрачає цінні кадри. На відміну від «заробітчан», які переказують значну частину отриманих грошей в Україну, працівники розумової праці найчастіше їдуть на постійне проживання разом із сім’єю. Таким чином, з відтоком людського капіталу Україна втрачає частину потенційно зароблених емігрантом грошей. Їдучи з України, кваліфіковані спеціалісти влаштовуються на постійну роботу, купують нерухомість, адаптуються до нового життя і рідко планують повертатися назад. Виходить замкнене коло: відтік із України значної кількості професіоналів свідчить про незадоволеність рівнем життя, а «відтік інтелекту» призводить до втрати капіталу, зниження темпів розвитку економіки і, як наслідок, погіршення якості життя населення.

За результатами опитування hh.ua, троє із чотирьох роботодавців упевнені, що нестача талановитих співробітників негативно впливає на роботу компанії. Особливо це відчутно в період кризи. У зв’язку з цим роботодавцям належить вирішити дві головні проблеми: перша — як втримати фахівців, що лишилися, друга — як знайти гідну заміну тим, хто вже звільнився і виїхав за кордон. Другу проблему розв’язати складніше. Незважаючи на досить високу конкуренцію за робочі місця, знайти дійсно хорошого спеціаліста не так просто. Ситуація поглиблюється тим, що на український ринок складно залучити іноземних спеціалістів, які не хочуть їхати до України через низькі на європейську мірку заробітні плати й бойові дії на сході країни. Тому роботодавці докладають максимальних зусиль для того, щоб зберегти лояльність своїх співробітників.

В умовах, коли необмежене підвищення заробітних плат не є можливим, компанії роблять ставку на нематеріальну мотивацію — працюють з корпоративною культурою і цінностями компанії, впроваджують програми визнання найкращих співробітників, навчають персонал, покращують умови праці.

Проте є проблеми державного рівня, з якими українському бізнесу впоратися вкрай важко. Зниження кількості трудових мігрантів варто очікувати тоді, коли в країні стабілізується економіка, законодавством будуть створені умови для розвитку малого й середнього бізнесу, почнуть відкриватися нові робочі місця, й українські роботодавці зможуть конкурувати з іноземцями в залученні й утриманні найкращих спеціалістів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ