Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кожен третій злочин в Україні скоюють діти – МВС

В Україні кожен 30-й злочин скоєний неповнолітніми. Серед злочинів, скоєних дітьми, переважають крадіжки, які становлять близько 70% від загальної кількості злочинів, скоєних дітьми. Крім того, неповнолітні найчастіше скоюють злочини майнового характеру, де серед об’єктів посягання найбільше мобільних телефонів. Про це під час брифінгу у міністерстві внутрішніх справ розповіла заступник начальника УКМДС МВС України Уляна Котлярова, повідомили у прес-центрі МВСУ.

Як зазначила Уляна Котлярова, порівняно з 2000-им роком рівень злочинів, скоєних підлітками, знизився більш, ніж удвічі (з 37 до 17,5 тисяч). Однак, порівняно з серединою 2009 року, кількість учинених неповнолітніх злочинів зросла через зміни, внесені до українського законодавства, адже зменшилася сума, необхідна для порушення кримінальної справи (з майже 900 до приблизно 90 гривень).

За словами фахівця, основним чинником скоєння правопорушень підлітками є їхня незайнятість у позаурочний час, оскільки практично кожен другий із загальної кількості злочинів скоєний неповнолітніми, які ніде не навчаються та не працюють.

Головний спеціаліст відділу моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Олексій Лазаренко на початку свого виступу зазначив, що 24 травня цього року Президент України підписав Указ № 597/2011 «Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні». За словами Олексія Олександровича, ця подія є визначним моментом і перемогою тих сил в українському суспільстві, які насправді піклуються про права дитини, а також про реформування і зміну поглядів на дитину, яка перебуває у конфлікті із законом.

Міністерство внутрішніх справ брало активну участь у створення цієї Концепції, її основне завдання – змінення функції правосуддя стосовно дитини з каральної на відновну, аби дати їй шанс повернутися до повноцінного життя у суспільстві.

Крім того, Міністерством розроблено Комплексну цільову програму профілактичної роботи з неповнолітніми на 2011-2016 роки, якою передбачено охоплення різних категорій дітей, у першу чергу тих, які перебувають на обліках в ОВС за вчинення злочинів і правопорушень, а також підлітків із девіантною поведінкою.

Як зазначив заступник начальника УКМДС МВС України Володимир Згодько, упродовж цього року потерпілими від злочинів стали близько 14 тисяч підлітків, з яких близько 3,4 тисяч – діти у віці до 14 років. Особливу тривогу представника керівництва служби викликає той факт, що майже 3 тисячі дітей стали жертвами тяжких та особливо тяжких злочинів (умисних убивств, замахів на їх скоєння та інших). За скоєння правопорушень до органів внутрішніх справ було доставлено понад 14 тисяч дітей, серед яких 2,2 тисячі – бездоглядних та безпритульних.

Журналістів цікавили питання протидії розповсюдженню наркотиків у підлітковому середовищі, недопущення фактів поширення продукції порнографічного характеру, виготовленої за участю дітей, притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють злочини по відношенню до неповнолітніх, а також комплектування підрозділів кримінальної міліції у справах дітей молодими фахівцями та багато інших.

Наприкінці зустрічі працівники міліції звернулися до журналістів із проханням за допомогою засобів масової інформації донести до суспільства думку про те, що не можна залишатися байдужим до «недитячих» проблем сьогодення: наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, дитячого травматизму на дорозі. Підростаюче покоління можна захистити тільки спільними зусиллями міліції, соціальних служб та громади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ