Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КС 1 жовтня оприлюднить рішення щодо політреформи

Конституційний суд України (КСУ) завтра, 1 жовтня, о 10.00 оприлюднить рішення про конституційність політичної реформи 2004 року. Про це повідомили в прес-службі КСУ.

У прес-службі уточнили, що рішення було ухвалено сьогодні.

Нагадаємо, 29 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що виконає будь-яке рішення Конституційного суду України (КСУ) щодо політреформи 2004 р. "Я як Президент, Кабінет міністрів, Верховна Рада - ми повинні виконати будь-яке рішення Конституційного суду. По іншому не може бути у правовій державі ... Звичайно, ми повинні виконувати будь-яке рішення Конституційного суду", - переконаний Президент.

Раніше, 25 вересня, джерела "Дзеркала тижня" повідомили, що в проміжок між 1 і 5 жовтня Конституційний суд України (КСУ) оприлюднить рішення, що виключає участь Верховної Ради України в процесі скасування політреформи 2004 р. і поверненні до попередньої редакції Основного закону.

Варіантів рішення, за свідченням джерел видання, існує два. Перший - визнати неконституційним закон № 2222 і публічно оголосити про автоматичне повернення країни до Конституції в редакції 1996 р. Другий варіант передбачає виключно визнання закону № 2222, яким була введена в дію нова редакція Основного закону, неконституційним. При цьому подальші юридичні дії значною мірою залежатимуть від діючої влади.

Нагадаємо, 23 вересня Конституційний суд України завершив усні слухання по справі щодо конституційності закону від 8 грудня 2004 р. №2222 "Про внесення змін до Конституції України" і приступив до закритої частини слухань, де судді ухвалять рішення.

Виступаючи в ході усних слухань, представник Кабінету міністрів у КСУ Володимир Вознюк підтримав позицію представників Президента України, Верховної Ради та суб'єкту конституційного подання, заявивши, що закон №2222 необхідно скасувати через порушення процедури його прийняття та у зв'язку з відсутністю висновку КСУ по даному закону.

В свою чергу представник Президента у КСУ Олена Лукаш заявила, що політреформа, зокрема, закон №2222 був свого часу ухвалений парламентом з політичних мотивів, які полягали у проведенні третього туру президентських виборів, передає РБК-Україна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ