Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Квартплата у багатоповерхівках з серпня може суттєво зрости

Через самоусунення держави від інформування громадян, менше ніж за три місяці квартплата багатоквартирних будинків може суттєво зрости. Про це сьогодні заявив Олександр Мазурчак, співголова партії «Наш край», коментуючи ситуацію, яка склалася напередодні скасування з 1 липня цього року системи жеків. Про це повідомила прес-служба партії "Наш край".

Він зазначив, що до 1 липня 2016 р. мешканці багатоквартирних будинків мають визначитися з формою їхнього управління. «Держава усунулася від інформування громадян. Проте, якщо мешканці протягом найближчих трьох місяців не створять об’єднання самостійно або не приймуть рішення про форму управління будинком, виконавчий орган місцевої ради призначить їм управителя. І тоді, не виключено, що нова компанія суттєво підвищить плату за утримання будинку та прибудинкової території», – наголосив Олександр Мазурчак. 

Мешканцям багатоквартирних будинків, впевнений він, протягом найближчого часу потрібно визначитися, яким чином управляти своїм майном: керувати самостійно, створити ОСББ чи обрати управителя. «Кожен варіанти має свої переваги та недоліки, які треба врахувати», – сказав співголова партії «Наш край».

Якщо управителя призначить місцева влада, навіть за підсумками конкурсу, на мешканців багатоквартирних будинків може чекати низка несподіванок. «По-перше, навіть фахівцям важко сказати, які звіти і з якою періодичністю має право вимагати мешканець від управляючої компанії, та як з нею боротися, коли ще не можна розірвати договір. Адже за цей час компанія може, нічого не роблячи і тільки виставляючи рахунки як посередник, зібрати певну суму – і поступитися місцем іншій структурі», – відзначив Олександр Мазурчак.
 
По-друге, висловив думку співголова партії, чим менше у місті управляючих компаній, тим імовірніше їх змова, щоб підвищити ціни на послуги. «У будинках, яким призначена управляюча компанія, може з'явитися додаткова чимала плата кожному постачальнику послуг», – повідомив він.
 
По-третє, висловив він впевненість, призначені управляючі компанії навряд чи будуть зацікавлені в розвитку інфраструктури. «Вони розуміють, що «зайшли» до будинку, радше за все, тільки до моменту, доки мешканці не виявлять активність та не знайдуть більш вигідний варіант», – акцентував він увагу.
 
Зі свого боку, «Наш край» започатковує програму правової і технічної допомоги громадянам, щоб відстоювати права власників багатоквартирних будинків. «Програма реалізовуватиметься на базі відкритих приймалень партії», – підсумував Олександр Мазурчак.
 
Як повідомлялося раніше, у відповідності до пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», якщо співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, до 1 липня 2016 р. не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ