Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Квіташвілі про відставку: Не хочете змін - заради Бога

Під час прес-брифінгу Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі заявив, що якщо Парламент не підтримає запропоновані Міністерством законопроекти, його особисто в Україні ніщо не триматиме, - прес-служба МОЗ України.

Квіташвілі

«Я приїхав в Україну впроваджувати реформи, ми багато чого встигли: повністю змінена система закупівель в Україні, розроблені законопроекти для впровадження змін у медичних закладах. Ми пройшли цей процес прозорим європейським шляхом. Тепер під впливом різних груп у Верховній Раді України реформи хочуть загальмувати. Декому потрібні постійні кризи, щоб нічого не змінювалося в країні. Я закликаю депутатів подумати про державні інтереси. Оскільки це перший і останній шанс змінити систему охорони здоров’я України», - заявив О.Квіташвілі.

Міністр також проінформував журналістів щодо стану забезпечення медпрепаратами хворих на ВІЛ/СНІД. За словами О.Квіташвілі, проведено роботу з регіонами України з перерозподілу лікарських засобів, є також домовленість з Глобальним фондом про надання терапії хворим на ВІЛ/СНІД, в тому числі за гроші Глобального фонду. На сьогоднішній день ситуація знаходиться під контролем, пацієнти отримують необхідну терапію.

«Ми кожен день спілкуємося з виробником, постачальником, Нацбанком України. На сьогодні «Фоліос Трейд ЛТД (наступник «Вектор Фарма») поставила 100 % препарату «Ламівудин» (ліки від ВІЛ/СНІДу) на суму 4 млн грн. Ми чекаємо днями на наступний транш оплати на суму 6 млн грн., препарати будуть доставлені найближчим часом», - повідомив він.

Щодо проведення національних закупівель, то на сьогоднішній день експертно-технічна група практично закінчила роботу по всім номенклатурам по закупівлі медпрепаратів, Міністерством підготовлено наказ по 19 з них, до кінця тижня буде фіналізовано ще 20 номенклатур. Паралельно під ці номенклатури збирається інформація щодо потреб регіонів і формуватимуться технічні завдання.

«Вперше нам вдалося включити в номенклатуру лікарські засоби для лікування легеневої гіпертензії. До цього закупівля медпрепаратів для лікування цього рідкісного захворювання ніколи не покривалося з державного бюджету», - заявив О.Квіташвілі.

За словами Міністра охорони здоров’я України, підготовка номенклатур сталася в найкоротші терміни, були враховані всі помилки минулих років. В Міністерстві розраховують, що це дасть можливість залучити до тендерів максимальну кількість учасників, в першу чергу, напряму виробників для забезпечення прозорої процедури і закупівлі якісних ліків за оптимальною ціною для покриття потреб максимально можливої кількості пацієнтів.

У МОЗ України сформовано Комітет конкурсних торгів, перші тендери планується запустити до кінця липня 2015 року.

Також ведеться робота щодо проведення закупівель через міжнародні організації.

«Хочу зазначити, що такі країни як Молдова, Грузія, які використовують механізм закупівель через міжнародні організації, витратили більше 2-х років для їх підготовки. В Україні ми працюємо над тим, щоб вирішити це питання за значно короткий період часу», - наголосив О. Квіташвілі.

Міністр охорони здоров’я України нагадав,що підготовлено близько 10 підзаконних актів, які потрібні для того, щоб запустити процес закупівель. Ці документи регулюють критерії вибору міжнародної організації для закупівель того чи іншого препарату, регулюють умови укладення договорів між МОЗ та міжнародними організаціями.

Також, 7 липня разом з депутатами Верховної Ради України і пацієнтськими організаціями планується проведення консультаційної зустрічі з представниками всіх міжнародних організацій, які зазначені в Законі. На зустрічі обговорюватиметься формат взаємодії, технічні деталі, а також буде вироблено реальний план дій по закупівлі через ці організації максимально можливої кількості препаратів.

На сьогодні вже є попереднє узгодження з ЮНІСЕФ про закупівлю для України вакцин проти кору, паротиту та краснухи, а також проти гепатиту В, а також лікарських засобів для лікування ВІЛ/СНІД.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ