Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Київ попросив СОТ розібратися із транзитом через РФ

На прохання України Світова організація торгівлі (СОТ) планує утворити експертну групу. Вона має розглянути скаргу Києва на обмеження, які запровадила Москва щодо транзиту українських товарів до Казахстану і Киргизстану.

У понеділок на засіданні Органу врегулювання суперечок СОТ Україна попросила розпочати розгляд своєї скарги по суті.

Як пояснили ВВС Україна у прес-службі міністерства еконономічного розвитку і торгівлі, за встановленими в СОТ правилами країна має двічі публічно оголосити свою вимогу.

Після першого разу Росія має право відхилити вимогу. Вона цим правом скористалася на цьому засіданні.

При другому оголошенні вимоги ухвалюють розгляд справи, оскільки РФ вже не має права відхилити її.

Відтак, можна очікувати, що рішення про створення групи експертів, що й стане початком розгляду по суті, ухвалять Органом врегулювання суперечок на наступному засіданні.

Воно заплановане на 21 березня 2017 року.

Справа перша, але не остання?

Україна направила вимогу до СОТ про створення групи експертів у справі "Російська Федерація - заходи щодо транзитного руху" 9 лютого цього року.

У Києві це вважають першим кроком до так званого "судового розгляду" суперечки із Росією вже по суті.

Від 1 січня 2016 року, коли набула чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та ЄС, Росія запровадила обмеження на транзит українських товарів до Казахстану. А від 1 липня 2016 року - і до Киргизстану.

Негативний вплив від цих обмежень, за оцінками експертів, "зачепив" 79% українського експорту до Казахстану і близько 95% - до Киргизстану.

"Відтоді, як у 2016 році ці заходи були запроваджені, український експорт до країн Середньої Азії скоротився на 38,3% порівняно із показниками 2015 року", - заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська.

"Ми упевнені, що торгова агресія з боку РФ, включно із обмеженнями на транзит товарів (а де-факто, практично повну заборону) до третіх країн, має дістати об'єктивну оцінку від експертів СОТ, і, безперечно, мають бути скасовані", - додала пані Микольська.

Заступник міністра також оцінила втрати українського експорту у Казахстані і Киргизстані у 400 млн доларів.

У вересні 2016 року, згідно із процедурами СОТ, Київ ініціював консультації із Росією. Їх провели у грудні минулого року. За повідомленням СОТ, під час консультацій російська сторона наголосила на неможливості взаємовигідного рішення, оскільки воно стосується інтересів національної безпеки Росії.

Результати розгляду цієї суперечки можуть вплинути і на розгляд ще однією скарги України до СОТ. Щодо торгових обмежень, які запровадила Росія на імпорт українських товарів впродовж останніх років, - деякі ще до того, як Україна підписала Угоду про асоціацію та вільну торгівлю із ЄС.

Раніше в інтерв'ю ВВС Україна пані Микольська заявила, що Україна оскаржує у СОТ обмежувальні заходи з боку Росії, "щоб довести всім, що ці заборони є політично вмотивованими і не мають під собою жодних підстав, що стосуються якості".

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ