Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Китай погодився повернути США захоплений підводний зонд

Пекін має намір повернути Сполученим Штатам підводний дослідницький зонд, захоплений Китаєм у міжнародних водах. Відповідні домовленості були досягнуті в ході прямих переговорів, заявив представник Пентагону Пітер Кук в суботу, 17 грудня.

Як передає агентство Xinhua, міністерство оборони Китаю оголосило про повернення зонда "належним чином", не вдаючись у подробиці. Разом з тим китайське військове відомство в письмовій заяві звинуватило Вашингтон у надмірній драматизації ситуації.

У документі стверджується, що таким чином знову викрита багаторічна практика американської військової розвідки в безпосередній близькості від вод, на які претендує Пекін. Китай вимагає припинення подібної активності, заявивши, що "зберігатиме пильність" та "вживатиме належних заходів у відповідь".

За даними Пентагону, американське судно USNS Bowditch, у команді якого не було військовослужбовців, використовувало два автоматичні зонди для збору океанографічних даних у 50 морських милях від узбережжя Філіппін, однак 16 грудня китайський підводний човен захопив один із апаратів.

Інцидент з американським зондом стався на тлі загострення відносин КНР і США, викликаного телефонною розмовою майбутнього президента США Дональда Трампа з главою Тайваню Цай Інвень. Ця бесіда стала першим прямим контактом США із Тайванем від 1979 року, коли Вашингтон офіційно перервав дипломатичні відносини з островом.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ