Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лауреатами Премії ім. І. Франка стали: Тарас Каляндрук та Наталія і Богдан Тихолози

Сьогодні, 23 серпня, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак вручив дипломи лауреатів Премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності Тарасу Каляндруку, Наталії Тихолоз та Богдану Тихолозу. Церемонія нагородження відбулась у Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка. Повідомила прес-служба Держкомтелерадіо.

Дипломи двом іншим цьогорічним лауреатам Премії імені Івана Франка - Віктору Шпаку за публікацію «Від стародубської різні до путінських «народних республік» в газеті «Урядовий кур’єр» 26 липня 2014 року та Тетяні Сергійчук за заключний випуск в 2016 році культурологічно-публіцистичної програми «Світоч» Першого каналу Українського радіо - будуть вручені 31 серпня в київському Українському домі під час книжкової виставки до Дня знань  «Читай.UA».

«Це особлива премія, яка заснована за ініціативи громадськості та влади  і яка носить ім’я великого українця, мислителя, письменника і публіциста, - зазначив Богдан Червак. - Цього року  ми вручаємо її напередодні дня народження Івана Франка і Дня Незалежності України. Саме про неминучість державного становлення української нації писав у своїх публіцистичних працях Каменяр. Він зазнав на своєму життєвому шляху різних ідейних впливів, на які була багата його епоха, але прийшов до твердого переконання, що тільки ідеал національної самостійності веде до справжнього прогресу і процвітання. Твори лауреатів Премії імені Івана Франка, яких ми відзначаємо цього року, гідні імені Великого Каменяра. Вони продовжують справу Франка - сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості, державотворенню та зміцненню незалежності України».

Після вручення дипломів відбулась презентація відзначених премією робіт. Зокрема, було представлено документальну стрічку журналіста та режисера Львівської філії НСТУ Тараса Каляндрука  «Віденські стежки Івана Франка. Подорож на захист честі»  (номінація «За кращий твір у телевізійній сфері»). Фільм  розповідає про навчання і наукову роботу Івана Франка у знаменитому Віденському університеті, розкриває його взаємини з видатними вченими-славістами та лідерами тогочасної австрійської соціал-демократії, а також єврейським мислителем Теодором  Герцлем.

Науково-просвітницький інтернет-проект «Франко: Наживо» Наталії Тихолоз та Богдана Тихолоза (номінація «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері») стартував 1 травня 2016 року та активно наповнюється й сьогодні (https://frankolive.wordpress.com/). Це одна з найпомітніших інтелектуальних подій минулого ювілейного франківського року. Портал вдало поєднав солідну  академічну наукову базу, популярний стиль викладу, адаптований до запитів масової аудиторії, та широкі можливості сучасних інформаційних і комунікаційних технологій. Сьогодні аудиторія його постійних читачів охоплює близько 24 тисяч користувачів з 68 країн світу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ